V Galeriji Božidarja Jakca s pregledno razstavo Silvana Omerzuja vrhunec razstavnega leta

Avtor: STA

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo letošnjo osrednjo razstavo posvetili 65-letnici likovnega in lutkovnega umetnika, slikarja ter režiserja Silvana Omerzuja. Njegovo pregledno razstavo bodo drevi odprli v zahodnem krilu nekdanjega samostana. Predstavili bodo izbrane prvine iz Omerzujevih ključnih gledaliških predstav.


Silvan Omerzu / Foto: Anže Malovrh, STA

Po podatkih kostanjeviške galerije bo Omerzujevo delo drevi predstavila avtorica ene od uvodnih študij v katalogu razstave Nataša Smolič, v razstavišču na gradu Rajhenburg nad Omerzujevo rojstno Brestanico pa bodo prihodnji petek odprli razstavo njegovih zgodnjih likovnih del, ustvarjenih za gledališče.

Kot so zapisali, bosta razstavi v Galeriji Božidarja Jakca in v razstavišču gradu Rajhenburg, ki deluje v okviru Kulturnega doma Krško, prikazali skrbno izbran nabor najrazličnejših del, risbe in slike, senčne podobe, kinetične skulpture, prostorske postavitve, scenografije in lutke, ki jih je Omerzu ustvaril v zadnjih 30 letih.

"Ustvarjalno pot Silvana Omerzuja zaznamuje izrazita interdisciplinarnost, saj se kot ustvarjalec ni nikdar zavezal eni sami umetniški disciplini ali mediju, marveč je hkrati deloval kot vizualni umetnik, scenograf, lutkar in gledališki režiser," so dodali.

Za njegovo umetniško delo, ki se pojavlja tako na gledaliških odrih kot v galerijah, so sicer značilne "kompleksne objektne instalacije, ustvarjene iz lesa in kombinirane z najrazličnejšimi materiali, ki prikazujejo ekspresivne in pogosto groteskne motive, v katerih se odražata subtilna družbena kritika in obešenjaški humor".

Na kostanjeviški razstavi bodo sicer na ogled izbrani elementi iz nekaterih Omerzujevih najbolj odmevnih predstav. To sta bili gledališki predstavi Prepovedane ljubezni (Lutkovno gledališče Ljubljana, 2009) in Hiša Marije pomočnice (Slovensko mladinsko gledališče, 2007-2008) ter razstavi Avtomati, lutke in igralci (MGLC, 2010) in Ivan Cankar in Evropa (Cankarjev dom, 2018-2019), so še sporočili iz kostanjeviške galerije.

Silvan Omerzu se je leta 1955 rodil v Brestanici, po študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani pa je začel delati v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Leta 1983 je dobil štipendijo za študijsko bivanje v Pragi, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk.

Pripravil je številne samostojne razstave in sodeloval pri še večjem številu skupinskih razstav v domovini in tujini ter soustvaril dolg niz predstav. Za svoje delo je dobil številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Omerzujevi razstavi v Kostanjevici na Krki in na gradu Rajhenburg bosta na ogled do 8. februarja 2021.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-galeriji-bozidarja-jakca-s-pregledno-razstavo-silvana-omerzuja-vrhunec-razstavnega-leta