SNG Opera in balet Ljubljana v sezoni 2020/2021 s šestimi premierami

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo novo sezono vsebinsko začeli šele novembra, saj zaradi epidemije sezono 2019/2020 podaljšujejo v oktober. Kot prva iz nove sezone bo premiero doživela opera Pavla Šivica Samorog, za januar pa je napovedana prva baletna premiera nove sezone - Spartak, ki nastaja v koprodukciji s Cankarjevim domom.


Foto: Mihael Grmek

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal ravnatelj ljubljanske Opere Staš Ravter, so kljub prilagajanju novim razmeram spored zastavili pogumno in ambiciozno, do novembra pa bodo nadoknadili izpadli premieri iz lanske sezone - balet Gusar ter operni diptih Glumači in Cavalleria rusticana skladateljev Ruggiera Leoncavalla in Pietra Mascagnija.

Po besedah umetniškega vodje opere po pooblastilu ravnatelja Branka Robinšaka vaje za Glumače in Cavallerio rusticano potekajo s polno paro, premiera pa je načrtovana za 8. oktober. Ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so bili sicer primorani spremeniti standardne postavitve orkestra, opernega zbora in solistov. Zaradi upoštevanja razdalje med nastopajočimi so orkester preselili v zaodrje, zbor in pevci pa stojijo na odru pred njim, a je, kot je dejal Robinšak, na srečo oder dovolj velik, da si lahko to privoščijo.

Vse nove predstave na oder postavljajo v kontekstu dovoljenj NIJZ, dve predstavi - Mozartovo Čarobno piščal in Verdijevo Luisa Miller - iz lanske sezone pa bodo lahko vendarle izvajali v standardni postavitvi, saj so pridobili reducirane izvedbe za orkester. Kot je še povedal Robinšak, namreč lahko po sedaj veljavnih predpisih v njihovem orkestru igra le 20 do 22 glasbenikov.

Za 12. november je načrtovana premiera opere Pavla Šivica Samorog. Glasbeni vodja in dirigent predstave je Igor Švara, režijo je prevzel Vinko Möderndorfer. Kot piše na spletni strani ljubljanske Opere, bodo z odrsko praizvedbo Šivičeve opere Samorog obeležili 25. obletnico skladateljeve smrti in 90. obletnico rojstva Gregorja Strniše. Skladatelj je namreč opero Samorog ustvaril po Strniševi istoimenski dramski predlogi. Doslej je bila izvedena zgolj za snemanje na Radiu Slovenija leta 1983.

Za februar načrtujejo premiero opere Giacoma Puccinija Tosca. Glasbeni vodja in dirigent predstave bo Gianluca Marciano, režijo bo prevzel Matjaž Berger. V marcu bo premiero doživela lirična tragedija v dveh dejanjih Vincenza Bellinija z naslovom Capuleti in Montegi. Glasbeni vodja in dirigent bo Gianluca Marciano, režijo bo prevzel Frank Van Laecke. Kot zadnja pa bo v letošnji sezoni maja premiero doživela Verdijeva opera Trubadur. Glasbeni vodja in dirigent bo Simon Krečič, režiser Krešimir Dolenčić.

Baletne premiere je predstavil umetniški vodja baleta Petar Đorčevski. Prva bo že v septembru Gusar v režiji in koreografiji Joseja Carlosa Martineza po M. Petipaju.

Za januar je kot prva iz nove sezone napovedana premera baleta Spartak, ki je koprodukcija s Cankarjevim domom, umetniška interpretacija pa je zaupana Jiržiju Bubeničku. Aprila pa bo premiero doživel balet koreografa Renata Zanelle Vsi na valček. Zanella je balet pred leti ustvaril za baletni ansambel Dunajske državne opere, sedaj ga bo priredil za plesalce ljubljanskega baleta.

Sicer pa bodo v ljubljanski Operi v novo sezono vstopili z drevišnjim koncertom opernih arij in baletnih kreacij prihajajočih predstav, ki bodo na rednem repertoarju in v abonmajski ponudbi. Za dirigentskim pultom bodo stali Mojca Lavrenčič, Miha Rogina in Živa Ploj Peršuh. Zvrstili se bodo odlomki iz oper Čarobna piščal, Ivana Orleanska, Prodana nevesta, Glumači in Cavalleria Rusticana ter baletov Gusar in Hrestač - Božična zgodba.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-opera-in-balet-ljubljana-v-sezoni-2020-2021-s-sestimi-premierami