V SMG s Sezono skupnosti

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so 65. sezono poimenovali Sezona skupnosti. V glavnem programu je napovedanih pet premier, tu pa so še program Nove pošte in drugi programski sklopi. Novost je program za mlade, ki so ga poimenovali Mlado Mladinsko. Sezono začenjajo s Hlapci Ivana Cankarja, ki jih režira poljska režiserke Maja Kleczewska.


Foto: Tamino Petelinšek

Kot je na četrtkovi predstavitvi sezone 2020/21 povedal direktor SMG Tibor Mihelič Syed, jih zanima, kako je, v nasprotju z aktualnim političnim dogajanjem, možno misliti skupnost ne na podlagi izključevanja temveč inkluzivnosti, kako misliti skupnost skozi različnost, ne glede na naše ideološke paradigme, ter na kakšen način lahko umetnost in gledališče o teh temah spregovorita. Umetniški vodja SMG Goran Injac je dodal, da je sezona 2020/21 prva, ki jo je aktualno vodstvo gledališča pripravilo v svojem drugem mandatu.

Predstavo Hlapci so napovedali že v prejšnji sezoni, a jim je načrte prekrižal novi koronavirus. Režijo enega slovenskih kanonskih besedil je prevzela Maja Kleczewska, ki jo opisujejo kot eno najdrznejših osebnosti sodobnega poljskega gledališča. Kot je povedala, je Cankarjeva igra v spremenjenih okoliščinah - po pandemiji covida-19 in z nastopom nove vlade -, še bolj aktualna. Premiera je napovedana za oktober.

Za november je napovedana premiera predstave Norišnica, d.o.o. v režiji Vita Tauferja. Igra angleškega dramatika Joea Ortona je bila v Sloveniji že uprizorjena pod naslovom Dan norosti v Špas teatru, v izvirniku pa nosi naslov Kaj je videl butler. Orton v svoji igri težko temo posilstva obdeluje na sebi lasten način, Taufer pa bo vse skupaj ustrezno zaostril. Igralec Uroš Maček, ki bo v predstavi v isti vlogi nastopil že tretjič, je dodal, da so v Špas teatru na oder postavili burkaško komedijsko predstavo, ki so jo nato obnovili ob 20-letnici gledališča, Taufer, ki zmeraj "hodi po robu med tragedijo in komedijo, med grozljivim in duhovitim", pa se bo besedila lotil na zelo drugačen način.

V koprodukciji z SNG Nova Gorica bodo na oder postavili igro Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj. Mihelič Syed je spomnil, da je besedilo v režiji Janeza Janše in v koprodukciji z Masko Ljubljana že zaživelo v neki "tekstovni instalaciji" v programu Nove pošte. Tokrat bo besedilo na odru zaživelo v režiji Jureta Novaka. Po prepričanju slednjega je Simona Semenič v njem zadela v jedro slovenske podzavesti, hkrati se v njem veliko ukvarja s skupnostjo. Premiera je napovedana za februar.

Za marec je napovedana premiera predstave Pojedina pri Trimalhionu po motivih Petronijevega Satirikona v režiji Bojane Lazić iz Srbije. Kot je povedal Injac, se želijo v predstavi ukvarjati s kulturo hedonizma ter skupnostjo, ki ta hedonizem povezuje.

Kot zadnjo v glavnem programu pa maja načrtujejo premiero predstave Preobrazbe. Srečanja. Potenciali. v režiji Mirjane Medojević. Režiserka je povedala, da so projekt začeli že konec letošnjega maja in brez določene teme. Zanimajo jo predvsem igralci in srečanja z njimi. Med drugim jo zanima, pri katerih vrednotah se lahko srečamo.

Program Nove pošte, ki ga soustvarjajo z Masko, po besedah direktorja Maske Janeza Janše vstopa v 4. sezono. Med drugim bo ponudil cikel gledaliških esejev Tako rekoč, ki je po besedah direktorja SMG dolg iz prejšnje sezone, in predstavo Slaba družba. Cikel gledaliških esejev v koprodukciji s KUD Moment kurira Boštjan Narat, avtor in izvajalec predstave Slaba družba je Vito Weis, premiera je napovedana za november.

Nadaljevali bodo z Deželo pridnih in programskim sklopom Oblike uprizarjanja, ki so ga prejšnjo sezono začeli v sodelovanju z Moderno galerijo. Novost letošnje sezone pa je sklop Mlado Mladinsko, v katerem mlade od 14. do 19. leta starosti, izbrali jih bodo na avdiciji, vabijo k celoletnemu gledališkemu procesu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-s-sezono-skupnosti