Carmina Slovenica pričenja sezono z novim projektom Dert

Avtor: STA

Carmina Slovenica začenja sezono 2020/2021 s študijem novega dela finske skladateljice Tellu Turkka: Dert- endemske pesmi. Izvedba projekta, ki odpira vprašanja o izbiri, je bila zaupana 24-članskemu ansamblu Novoglasbenega gledališča Choregie, so sporočili iz ansambla.


Foto: Carmina Slovenica

O delu Dert avtorica koncepta in besedil Karmina Šilec pravi, da prinaša ohlapnejši koncept mita o izbiri, ki bo "sploščil hierarhije med poetičnim in dokumentarnim, med zgodbami in spomini, zgodovino in sodobnimi raziskavami, zgodovino in sodobnim političnim in etničnim".

Zadnji projekt Carmine Slovenice Threnos (za grlo) ameriškega skladatelja Jacoba Cooperja je do sedaj doživel le eno javno uprizoritev, saj je ustvarjalcem prekrižala načrte prepoved javnih dogodkov zaradi novega koronavirusa. Delo v izvedbi Novoglasbenega gledališča Choregie preigrava odnos med človekom in živaljo.

Po premieri na začetku marca v mariborski Minoritski cerkvi je doživelo še mednarodno premiero v digitalni različici. Na spletni televizijski platformi mednarodnega festivala Operadagen v Rotterdamu so maja predvajali video projekta, ki je bil v živo izveden in posnet v Minoritski cerkviOb tem posnetku so v Carmini Slovenici izdali tudi CD ploščo Pokrajine - Zima. Za prihajajočo sezono Carmina Slovenica napoveduje še nekaj založniških izdelkov, med njimi tudi prvo zvočno knjigo Institucija V. in LP ploščo Dert. Ob tem bo letošnjo jesen doživela izdajo v angleškem prevodu knjiga Melite Forstnerič Hajnšek Planet Carmina, ki je v slovenščini izšla pred dvema letoma. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/carmina-slovenica-pricenja-sezono-z-novim-projektom-dert