Komorna opera Onkraj vrta o zapleteni zvezi med dvema ženskama

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo v petek krstna izvedba komorne opere Onkraj vrta po libretu Aoife Mannix z glasbo Stephena McNeffa. Zgodba uprizoritve je navdahnjena po liku karizmatične Alme Mahler, sicer pa sta v njej v ospredju dve ženski in njuna zapletena vez, ki se jasni tekom opere. Ponovitvi uprizoritve v režiji Rocca bosta v soboto in nedeljo.


Foto: Arhiv CD

Glasbo za komorno opero za dve solistki in šest instrumentalistov, nastalo v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča, CD in češke skupine Concept operapovera, je napisal priznani britanski skladatelj Stephen McNeff, pri čemer je sledil libretu na Švedskem rojene irske pesnice Aoife Mannix.

Navdih za opero sta našla v liku Alme Mahler, nekdanje lepe in karizmatične žene skladatelja Gustava Mahlerja, ki je kasneje v življenju vstopila v zveze z več ustvarjalnimi moškimi, tudi z arhitektom Walterjem Gropiusom. V zvezi z njim se je rodila hčer Manon, prelepa deklica, s katero je imela Alma poseben odnos. A je Manon za otroško paralizo umrla pri rosnih 18 letih.

McNeff je na današnji novinarski konferenci dejal, da ju z libretistko ne zanimajo biografske opere, zato sta odnos med Almo in Manon vzela zgolj za podlago širše zgodbe, v kateri nastopata dve ženski - starejša Ottilia in mlajša Klara. Odnos med njima je v operi predstavljen nelinearno, skozi spominske prebliske. Zdi se, kot da želi starejša ženska, ki ostaja nespremenjena, o sebi ustvariti določeno podobo, mlajša, za katero se zdi, da se tekom dogajanja mladi, pa posega v njene spomine. Si je starejša ženska navzočnost mlajše ves čas le domišljala, gledalce sprašujejo ustvarjalci.

Po besedah ustvarjalcev je Onkraj vrta večplastna komorna opera, ki se dotika tako staranja samega kot odnosov med starejšimi in mlajšimi posamezniki ali med starši in otroki, hkrati pa pod vprašaj postavi, kako se spopasti z veliko izgubo.

Onkraj vrta je McNeff pisal z mislijo na prijateljico in priznano britansko mezzosopranistko Susan Bickley, ki v predstavi tudi nastopa. Susan Bickley je presodila, da je Ottilia večdimenzionalen in zanimiv lik, v katerega je z veseljem vstopila. Klaro pa poje Katja Konvalinka, ki je dodala, da sta vlogi obeh solistk tehnično in interpretativno težki.

Do sodelovanja med tujimi in slovenskimi ustvarjalci je prišlo po tem, ko so v Slovenskem komornem glasbenem gledališču v sezoni 2016/2017 na oder postavili McNeffovo otroško opero Nežni velikan in je skladatelj obiskal Slovenijo. Tedaj se je seznanil tudi z delom režiserja Rocca, za katerega je presodil, da se izredno poglobi v like.

Režiser in scenograf predstave Rocc pa je dejal, da je njega prav tako očarala opera Nežni velikan, v kateri je zaznal subtilno umetniško govorico. Ob tem je izrazil navdušenje nad celotno ekipo opere Onkraj vrta, v kateri se bodo gledalci srečali "z izjemno čudovitim tekstom". Na današnji predstavitvi je izpostavil posebnost ambienta Štihove dvorane, kjer bo izvedena predstava, saj naj bi gledalci ob vstopu vanjo "dobili občutek, da vstopajo v prostor poezije".

"V operi približno 70 minut potujemo skozi čas, skozi spomine, se srečujemo z nekimi osebnimi, izjemno intimnimi zgodbami glavnih junakinj," je dejal režiser. Dodal je, da je glasba McNeffa "vulkan nekih barv, dinamičnih premikov, neke vrste emocionalni gejzir k čudovitemu tekstu". Glasbeno vodstvo je prevzel Simon Dvoršak, kostumografijo pa podpisuje Belinda Radulovič.

Opera bo izvedena v angleščini s slovenskimi nadnapisi. Po ljubljanski krstni uprizoritvi bo gostovala na Češkem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/komorna-opera-onkraj-vrta-o-zapleteni-zvezi-med-dvema-zenskama