Na festivalu Zlati lev v Umagu tudi dramski program Radia Slovenija

Avtor: STA

V Umagu poteka 21. mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev. Letošnja tema je Gledališče zvoka - radiofonsko dramsko gledališče. V tem okviru se bo danes predstavil dramski program Radia Slovenija z dvema igrama: Bilo bi treba peljati psa na sprehod Tomislava Zajca in Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo Toma Bidwella.


Foto: Pixabay

Zajčevo igro Treba bi bilo peljati psa na sprehod je za radio režirala Špela Kravogel, igro po delno avtobiografskem Bidwellovem besedilu Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo pa Alen Jelen. Dramaturginja obeh je bila Vilma Štritof, glasbo je oblikovala Darja Hlavka Godina, tonska mojstrica pa je bila Sonja Strenar, piše na spletni strani festivala.

Zajc je besedilo sprva napisal za gledališče in zanj prejel Držićevo nagrado za najboljše hrvaško dramsko besedilo leta 2012. Pozneje so ga predvajali na radiu. Intimna drama se odvija med umirajočim moškim, njegovim očetom in njegovim nekdanjim dekletom. Vloge so odigrali Jernej Gašperin, Borut Veselko, Sabina Kogovšek, Nina Valič, Saša Tabaković, Saša Pavček in Andrej Nahtigal.

Igra Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo govori o na smrt bolnem fantu in njegovi poslednji želji, spati z žensko. V glavnih vlogah sta nastopila Jernej Gašperin in Borut Veselko.

Na festivalu, ki vključuje pretežno dela dramskega programa Hrvaškega radia, bodo v nadaljevanju predstavili tudi elektroakustično radijsko igro Iden Tine Kozin, Saške Rakef in Bojane Šaljić Podešva ter igro Dobr je Gorana Vojnovića v Jelenovi režiji. Tonski mojster je bil Matjaž Miklič, za glasbeno opremo je poskrbela Darja Hlavka Godina, zaigrali pa so Igor Samobor, Minu Kjuder, Jure Henigman in Silvester Božič.

Festival se bo s podelitvijo nagrad zlati lev sklenil v soboto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-zlati-lev-v-umagu-tudi-dramski-program-radia-slovenija