Na Ljubljana festivalu nocoj wagnerjanski pevec Jonas Kaufmann

Avtor: STA

V okviru Ljubljana festivala bo nocoj na Kongresnem trgu nastopil nemški tenorist Jonas Kaufmann. Na spored koncerta, na katerem ga bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko nemškega dirigenta in njegovega dolgoletnega glasbenega sodelavca Jochena Riederja, je uvrstil odlomke iz italijanskega in francoskega opernega repertoarja.


Foto: Pixabay

Kaufmann bo v Ljubljani nastopil prvič in kot je povedal na novinarski konferenci, ne ve razloga, zakaj ni prišel že prej, glede na to, da je blizu drugim mestom, kot sta Trst in Dunaj. Izrazil je presenečenje nad kakovostjo radijskega orkestra. Vaje z njim so bile kratke, kar po njegovih besedah pomeni, da so glasbeniki dobro pripravljeni. Enako je ocenil tudi dirigent Rieder.

Na koncertu se bodo prepletale arije z orkestrskimi intermezzi iz oper Puccinija, Bellinija, Bizeta, Mascagnija, Verdija, Masseneta in Giordana. Izbor je po Kaufmannovih besedah vedno težko narediti, ker želi predstaviti tako svoje priljubljene odlomke kot tudi tiste, ki jih pričakuje občinstvo, zato pred vsakim koncertom razglabljajo, kaj zložiti skupaj. Pri tem poskuša dati na spored "veliko vsega". Čeprav poustvarja tudi nemško operno tradicijo oziroma Richarda Wagnerja, ga je tokrat, kot se je pošalil, prihranil za morebitno drugo priložnost.

Kot so zapisali pri festivalu, je Kaufmann že med študijem na Visoki šoli za glasbo v Münchnu začel nastopati v manjših vlogah v dveh tamkajšnjih opernih hišah, nato se je zaposlil v Državni operi v Saarbrücknu. Leta 1999 je prvič gostoval na Festivalu v Salzburgu, sledili so nastopi v največjih operah in dvoranah po svetu. Leta 2001 je debutiral v Chicagu, leta 2004 v londonski Kraljevi operi. Več let je bil angažiran v Operi v Zürichu, medtem je slavil uspeh v Metropolitanski operi v New Yorku. V Wagnerjevem Bayreuthu je debutiral leta 2010 kot Lohengrin.

"Naj upodablja Wertherja, Cavaradossija, Don Joseja, Siegmunda, Fausta ali katero drugo vlogo, Kaufann navdušuje kritiko in občinstvo tako s svojimi glasovnimi in muzikalnimi odlikami kot identifikacijo z likom, ki ga čustveno in prepričljivo predstavi. Za svoje umetniško delo je prejel več nagrad, naziv pevec leta uglednih glasbenih revij ter francoski častni naziv vitez reda umetnosti in leposlovja," so še zapisali pri festivalu.

Riederja je kariera vodila od Karlsruheja v Bremen in nato v Zürich. Dirigiral je številnim orkestrom, kot so Kraljevi filharmonični orkester, Londonski filharmonični orkester, Simfonični orkester Berlinskega radia, Orkester Bruckner iz Linza, Praški simfonični orkester ter simfonična orkestra RAI in BBC.

V četrtek bo v preddverju Križank gostovalo Gledališče Marina Držića iz Dubrovnika, ki bo uprizorilo Evripidovo dramo Alkestida v režiji Livije Pandur. Naslovno vlogo bo interpretirala članica Slovenskega mladinskega gledališča Katarina Stegnar. Do uradnega zaključka 30. avgusta bodo sledili še koncerti Vlada Kreslina, Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra z dirigentko Živo Ploj Peršuh ter Filharmoničnega orkestra milanske Scale z dirigentom Fabiom Luisijem in pianistom Alessandrom Taverno. Septembra pa bo na sporedu še nekaj dogodkov.

Direktor in umetniški vodja Darko Brlek je s sedanjim potekom festivala zadovoljen, obžaluje le, da jim ni uspelo prepričati vlade, da bi število sedežev na Kongresnem trgu sprostila vsaj na 1000.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljana-festivalu-nocoj-wagnerjanski-pevec-jonas-kaufmann