V SNG Nova Gorica v novo sezono vstopajo z velikim upanjem v uspeh

Avtor: STA

V SNG Nova Gorica se pripravljajo na novo sezono, v kateri bodo pripravili pet premier na velikem odru, septembra bo prva Evropa, mati mila v režiji Tatjane Peršuh. Na malem odru pripravljajo prvo slovensko uprizoritev teksta Jona Fosseja Ime v režiji Ajde Valcl, nova produkcija za najmlajše pa bo Grimmova Janko in Metka v režiji Andreja Jusa.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Na današnji predstavitvi je direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec dejala, da so v danih razmerah, zaznamovanih s covid-19, imeli pri pripravi programa kar nekaj težav, saj delujejo v mednarodnem prostoru, "ki pa žal ni več tak, kot smo ga bili vajeni". Že zastavljene projekte so morali zavoljo rdečih con v Evropi prilagajati, spreminjati in kot kaže, temu še ni videti konca. "Je približno tako, kot bi vedeževali," je dejala.

Kljub omejitvam pa jim je uspelo sestaviti program, za katerega po besedah direktorice upajo, "da je odličen in da bo pritegnil obiskovalce, ki so bili precejšen čas prikrajšanji za spremljanje predstav v živo", predvsem pa upajo, da se jim izide.

Umetniški vodja Marko Bratuš je v programski knjižici zapisal, da bo nova sezona posvečena prenovi, premislekom in ponovni vzpostavitvi delovanja gledališča, "kjer smo soudeleženi tako ustvarjalci, samozaposleni, kulturni domovi, kakor tudi vi, gledalci". Dodal je: "Ne bo nam ravno najlažje, a verjamem, da nam bo skupaj uspelo. Ker imamo gledališče radi."

Septembra bodo v novo sezono vstopili s krstno uprizoritvijo avtorskega projekta Evropa, mati mila v režiji Tatjane Peršuh. Avtorska predstava temelji na grškem mitu o Evropi, vendar vključuje tudi fragmente sodobnih in manj sodobnih avtorjev, napovedujejo v gledališču.

Sezono na velikem odru bodo oktobra nadaljevali s premiero poetične tragedije Hiša Bernarde Alba v režiji Yulie Roschina, decembra pa z glasbeno revijo Stoletje muzikala v režiji Stanislava Moše, v kateri bodo predstavljene najbolj prepoznavne in vokalno pevsko zahtevne pevske točke iz broadwayskih muzikalov, ki jih uprizoritev povezuje v zaokroženo celoto.

Februarja bo na sporedu premiera drame Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji Jureta Novaka. Gre za igro o nekem zgodovinskem času in o manifestacijah temeljne slovenske ideološke razklanosti na klerikalni in liberalni pol. A bolj se zadeva razpleta, bolj postaja portret sodobne slovenske družbe.

Aprila se obetata premieri na velikem in malem odru. Veliki bo gostil satirično fantazijsko dramo Mojster in Margareta Mihaila Afanasjeviča Bulgakova v avtorski priredbi in režiji None Ciobanu, mali oder pa prvo slovensko uprizoritev teksta Jona Fosseja Ime v režiji Ajde Valcl.

Za najmlajše pa pripravljajo grimmovsko klasiko Janko in Metka v režiji Andreja Jusa, ki bo premierno uprizorjena novembra. Ustvarjalce bo pri tej znani pravljici najbolj zanimal njen naboj "potovanja": "Ta je tak, da se skozi pot protagonista 'obrusita' in spremenita. Ko se vrneta, ni nič več isto - ne onadva ne njun svet."

Novost letošnje sezone bo t.i. imenovana B produkcijo oziroma Studio SNG Nova Gorica, kjer že nastajata dve predstavi pod režijskim vodstvom naših igralcev - Kdo se boji Virginije Woolf (Edward Albee) v režiji Radoša Bolčine ter Avgust, ki jo bo po motivih novele Hermanna Hesseja režiral Miha Nemec.

Kot je v programski knjižici pojasnil Bratuš, je ponovni zagon gledališč v luči izpadlega programa lanske sezone prinesel tudi nekaj premislekov o načinu ponujanja abonmajskih paketov v času covid-19. Zato so v gledališču obdržali vse redne abonmaje, spremenili pa so tiste, pri katerih so odvisni od zunanjih izvajalcev in pri njih ponovni udar višje sile težje nadomestijo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-v-novo-sezono-vstopajo-z-velikim-upanjem-v-uspeh