V Murski Soboti 15. Front@ sodobnega plesa

Avtor: STA

V Murski Soboti se v sredo začenja 15. festival sodobnega plesa Front@, ki bo tradicionalno naselil različna prizorišča v mestu, v znamenju protikoronskih ukrepov pa sporoča, da je umetnost cepivo, ki ohranja človečnost. Letošnja izdaja bo potekala pod geslom Zaščitite sebe in druge, predvsem pa ne pozabite na umetnost.


Letošnji program so ves čas spreminjali, predstave odpovedali in znova napovedali, danes pa tik pred predstavitvijo programa izvedeli, da je plesna skupina iz Barcelone, ki bo sklenila festival, uspešno prestala testiranje na novi koronavirus in prihaja v Mursko Soboto, je povedal umetniški vodja festivala Matjaž Farič.

Po njegovih besedah je kriza prinesla tudi kaj dobrega, med drugim to, da so se letos povezali z vsemi kulturnimi ustanovami v mestu, zavodom za kulturo, turizem in šport, mladinskim in informativnim klubom, muzejem, galerijo in knjižnico, kjer bodo nastopali plesalci.

Festival bo potekal pod geslom Zaščitite sebe in druge, predvsem pa ne pozabite na umetnost. To nam omogoča, da se soočamo z norostjo, pa ne znorimo. Farič je ob tem dodal, da je pomembna ne le skrb za fizično zdravje, ampak tudi za duševno, umetnost in kultura pa sta polji, ki nam pomagata ohranjati neko normalno stanje. "Hkrati pa se je pokazalo, da mediji, vmesniki in prenosniki, ne morejo zamenjati umetnosti v živo. Komunikacija je samo nakazana, gre le za informacijo in je komunikacija nepopolna, zato je pomembno, da dogodki potekajo v živo," je poudaril.

V sredo bo v središču mesta prostorska intervencijo Dvojina slovenske koreografinje Mateje Bučar, ki z gibom odpira dialog z javnim prostorom. Zvečer pa bodo na odprtem odru pred Gledališčem Park in v muzeju na ogled prvi trije deli The Elsewhen Series britanskih avtorjev Leah Marojević in Thea Clinkarda.

To so dela, ki brez scenografskih posegov naseljujejo negledališke prostore, na sporedu bodo vse dni festivala. Prvi večer festivala bo na Skritem dvorišču še kratka predstava Duet za tolkala in stopala, ki je nastala v sodelovanju slovenske plesalke Dalande Diallo in glasbenika Damirja Mazreka.

V četrtek bo gledalce skozi neobičajno družbeno koreografijo po javnem prostoru vodila slovenska skupina Odprti predali z delom Jata izkušenih ptic avtorice Ajde Tomazin s plesalci skupine Opus1.

V nadaljevanju bo na ogled delo A/I Quiery koreografa Fabija Libertija, ki je nastalo v rezidenčnem programu med pandemijo, pa tudi sicer bo predstavljenih več del, ki so jih avtorji ustvarili med pandemijo, ali pa so primer, kako ples živi med karanteno. Slovenka plesalka Ana Cvelfar se bo predstavila z delom nastajajočega avtorskega plesa O praznih prostorih, ki ga je ustvarjala tudi med zaustavitvijo javnega življenja. Predstavljen bo tudi filmski povzetek letošnje plesne delavnice Vibra, ki poteka vzporedno s festivalom Front@.

Can'T Kill Us All je video, ki ga je v sodelovanju z BBC-jem med karanteno posnel britanski koreograf Botis Seva in je pretresljiva osebna izpoved o osamitvi umetnika. Večer se bo končal z nagrajenim duetom De-Set slovenskih ustvarjalcev Nastje Bremec in Michala Rinya, ki sta prejela nagrado na festivalu Jacob's Pillow v New Yorku.

V petek bo ob Soboškem jezeru hudomušna plesna intervencija Za Ludwiga, slovenski ustvarjalci Jernej Bizjak, Sanja Nešković Peršin in Klemen Janežič jo bodo v nadaljevanju večera nadgradili na poti od Trga kulture proti Gledališču Park.

Slovenska koreografinja Maša Kagao Knez in glasbenik Murat bosta na Trgu kulture izvedla preplet plesa in glasu v predstavi Lakeless. Po povorki do Gledališča Park se bo odvila sklepna predstava festivala avtorice Roser Lopez Espinosa, ki je prejela nagrado kritikov za najboljšo katalonsko koreografijo preteklega leta. V predstavi Trama nastopa Anamaria Klajnšček, ki ima svoje korenine v Murski Soboti.

Festival Front@ nastaja v produkciji zavoda Flota, poleg omenjenih sodelujejo pri njem še javni sklad za kulturne dejavnosti, podprli pa so ga ministrstvo za kulturo, soboška občina ter številni pokrovitelji iz Pomurja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-murski-soboti-15-front-sodobnega-plesa