Anton Podbevšek Teater s Talko gostuje na Korčuli

Avtor: STA

V sklopu povezovanja Novega mesta in Korčule v mednarodnem kontekstu ter sodelovanja med Anton Podbevšek Teatrom (APT) in Centrom za kulturo Korčula bo danes na hrvaškem otoku gostovala predstava Talka v režiji Matjaža Bergerja. Postdramska filozofska uprizoritev je nastala po besedilu Paula Claudela in tolmačenju psihoanalitika Jacquesa Lacana.


Foto: Barbara Čeferin

APT se letos na gostovanje na Korčulo odpravlja že četrtič zapored. Pred tem so na hrvaškem otoku odigrali predstave Čas je otrok, ki se s kamenčki igra, otrok na prestolu (2017), Trojno življenje Antigone (2018) in Gnus, besede in reči (2019).

Predstava Talka, ki bo na sporedu danes, je bila premierno uprizorjena 29. junija na dvorišču nekdanjega cistercijanskega samostana Galerije Božidar Jakac in na 68. Ljubljana Festivalu, v preddverju Križank.

V APT so ob premieri zapisali, da je Claudelova Talka drama o paradoksu izsiljene izbire, v katerem se mora Sygne de Coufontaine, osrednji lik, na ozadju brutalnosti dogodkov iz francoske revolucije odreči temu, kar predstavlja njeno bit samo, tja do po Lacanu najintimnejših korenin.

Drama se odvija med Sygnino izbiro in Sygninim ne, v katerem talka besede z dejanjem svobode in nemo ter smrtno grimaso negacije "vznikne v novo singularnost".

Nastopili bodo Anuša Kodelja, Borut Doljšak, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar in Lovro Zafred. Glasbo je prispeval Duo Silence, kostumografa sta Peter Movrin in Metod Črešnar. Scenografija je delo Sare Slivnik in Doriana Šilca Petka.

Besedilo Talke je prevedel Igor Lampret, Lacanova besedila pa Alenka Zupančič. Za uprizoritev sta jih priredila Nejc Gazvoda in Matjaž Berger.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/anton-podbevsek-teater-s-talko-gostuje-na-korculi