V Piranu odprtje 3. mednarodnega kamišibaj festivala Beli delfin

Avtor: STA

V Piranu bo drevi uradno odprtje 3. mednarodnega kamišibaj festivala Beli delfin, ki je sicer prvi dogodek ponudil že v četrtek. Organizatorji so tudi letos povabili najboljše slovenske kamišibajkarje in goste iz tujine. V fokusu tuje kamišibajske produkcije je letos Francija s kar petimi predstavami. Festival se bo sklenil 23. avgusta.


Foto: Wikimedia Commons

Kot je navada, organizatorji tri večere namenjajo družinam, četrtkovo dogajanje so namenili piranskim otrokom, sobotni nočni program, ki se bo letos začel točno opolnoči, pa odraslim, je mogoče prebrati na spletni strani Društvo Kamišibaj Slovenije.

Na Židovskem trgu, v križnem hodniku Minoritskega samostana in v Mediadomu se bo zvrstilo več kot 40 kamišibajskih predstav v štirih jezikih: slovenskem, francoskem, italijanskem in srbskem.

Kamišibaj je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike oziroma ilustracije so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec oziroma kamišibajkar ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi.

V fokusu tuje kamišibajske produkcije le letos Francija. Kot je povedal soustanovitelj Lutkovnega gledališča Zapik in organizator festivala Beli delfin Igor Cvetko, so eno od francoskih kamišibajkaric, ki je tudi gostja letošnjega festivala, Yuiko Tsuno, spoznali že lani. Nato so se povezali s francoskim kamišibajskim centrom v Lyonu, od koder letos prihajajo kar tri kamišibajkarice.

Kot zanimivost je navedel, da se je Yuiko Tsuno leto dni učila slovenščino in bo na festivalu v slovenščini povedala dva kamišibaja. S francoskim centrom dobro sodelujejo, saj tam gojijo podoben kamišibaj kot oni sami, je poudaril Cvetko. Gre za avtorski kamišibaj, kjer je en sam posameznik avtor zgodbe ali pa naredi priredbo; tudi nariše in pripoveduje vse sam. V tem se denimo razlikujejo od Japoncev ali Nemcev, ki nimajo tolikšnega avtorskega pristopa.

Kot posebnost letošnjega festivala je opomnil na online gostjo iz Srbije Jovanko Ulić, ki bo s predstavo Priča o ... nastopila v soboto v programu za odrasle. Poudaril je, da načeloma niso privrženci online izvedb, a so letos zaradi razmer, povezanih z novim koronavirusom, in zaradi večletnega dobrega sodelovanja naredili izjemo.

Festival bo ponudil izbor najboljših slovenskih kamišibajev. Kot je še povedal Cvetko, želijo v letošnji izdaji osvetliti osebno poetiko sodelujočih, ki bodo nastopili vsak vsaj dvakrat.

Število brezplačnih vstopnic za letošnji festival je omejeno. Potrebne so predhodne rezervacije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-piranu-odprtje-3-mednarodnega-kamisibaj-festivala-beli-delfin