Na Ljubljana festivalu Verdijev Nabucco z ljubljansko Opero

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana bo nocoj na Kongresnem trgu v okviru 68. Ljubljana festivalu uprizorila uspešnico Giuseppeja Verdija Nabucco. Predstavo je za ljubljanski operni oder leta 2012 postavil nemški režiser Detlef Sölter. Za dirigentskim pultom bo italijanski dirigent Gianluca Marciano, iz Italije bo gostoval tudi basist Riccardo Zanellato.


Foto: Arhiv SNG Opera in balet Ljubljana

Kot je na novinarski konferenci povedal v.d. umetniškega vodje Branko Robinšak, je opera v Sölterjevi postavitvi zelo primerna za prenos na Kongresni trg.

Verdijevo mladostno delo prikazuje sanje ljudstva o samostojni deželi, zaradi česar je kmalu po praizvedbi leta 1842 v Milanu postala simbol risorgimenta, gibanja za osvobojeno in zedinjeno Italijo. Ustvaril jo je na libreto Temistola Solere po starozavezni biblijski zgodbi o asirskem voditelju Nabukadnezarju in njegovem boju proti Izraelcem. Dodaten zaplet predstavljata Nabuccovi hčeri Fenena in Abigaila, ki se borita za ljubezen izraelskega voditelja Izmaela.

Kot so zapisali pri festivalu, je mladi italijanski skladatelj s svojo tretjo opero, ki so jo izvedli v Scali, dosegel triumf, s katerim si je tlakoval pot do svetovne slave in vpis v zgodovino glasbe. "To je opera, s katero se je začela moja umetniška pot. Čeprav sem se moral bojevati proti sovražnim silam, moram vendar reči, da se je Nabucco rodil pod srečno zvezdo...," je napisal v svoji avtobiografski skici leta 1879.

Kot so še zapisali pri festivalu, lepota Nabucca temelji na ekspresivnih recitativih, ki se iztekajo v lirične arije in ansamble. Najvidnejšo vlogo pa ima zbor. Zbor sužnjev Splavaj, misel je tudi eden najbolj prepoznavnih delov.

V naslovni vlogi bo pel prvak ljubljanske Opere Marko Kobal, Izmael bo Robinšak, Fenena bo Elena Dobravec, v vlogah Zaharije in Abigaile pa bosta kot gosta nastopila basist Riccardo Zanellato iz Italije in sopranistka Dragana Radaković iz Srbije.

V SNG Opera in balet Ljubljana so Nabucca prvič uprizorili leta 1959. Druga izvedba je bila leta 2001 ob stoti obletnici skladateljeve smrti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljana-festivalu-verdijev-nabucco-z-ljubljansko-opero