V strahu pred drugim valom epidemije previdno odpiranje berlinskih gledališč

Avtor: STA

Berlinska gledališča se po večmesečnem zaprtju počasi odpirajo, a po besedah umetniškega direktorja v gledališču Komödie am Kurfürstendamm Martina Woelfferja je prihodnost kulturnega sektorja še vedno negotova. Sicer Woelffer meni, da imajo kulturne ustanove v Berlinu še srečo, saj je bil covid-19 za nekatera druga mesta usoden.


Foto: Pixabay

"Po eni strani smo seveda veseli, da se stvari ponovno premikajo," je Woelffer dejal za nemško tiskovno agencijo dpa. Po drugi strani se postopna vrnitev ne bo finančno izplačala, saj lahko zaradi strogih ukrepov omejevanja socialnih stikov ponudijo le 300 vstopnic za dvorano s tisoč sedeži.

Opozoril je, da bi bil lahko ponoven porast koronavirusnih okužb katastrofalen za industrijo: "Če pride še en val, bo kultura prva, ki bo zaprla vrata."

Berlinska gledališča so zaprta od marca dalje, ko je Nemčija sprejela stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Gledališče Komoedie am Kurfuerstendamm, ki ima v programu lahkotno komedijo in koncerte, bodo ponovno odprli danes. Do začetka septembra bodo vrata odprla še nekatera druga gledališča, med njimi Schlosspark Theater, Deutsches Theater in Berliner Ensemble.

Poleg gledališč se previdno začenjajo udejstvovati tudi druge kulturne ustanove. Muzeji že mesece sprejemajo obiskovalce z maskami, počasnejši pri odpiranju pa so sloviti berlinski techno klubi.

Na splošno so priljubljena zgodovinska in kulturna zbirališča v mestu veliko tišja, kar so potrdili tudi ponedeljkovi statistični podatki, ki nakazujejo na kolaps turizma. Po poročanju dpa je v prvi polovici leta nemško prestolnico obiskalo 2,7 milijonov gostov, kar je 59 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-strahu-pred-drugim-valom-epidemije-previdno-odpiranje-berlinskih-gledalisc