Kulturne ustanove NIJZ pozvale k enotnim navodilom za vse, inštitut očitke zavrača

Avtor: STA

Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije je pred dnevi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozvalo k ponovni preučitvi pogojev za izvajanje kulturnih prireditev. V pozivu NIJZ očitajo različna navodila oz. priporočila organizatorjem glede varnostne razdalje med obiskovalci. Na NIJZ odgovarjajo, da vloge obravnavajo zdravniki.


Foto: Pixabay

V Združenju kulturnih domov in ustanov Slovenije, v katerega je včlanjenih 39 kulturnih domov in ustanov iz vse Slovenije, so v pozivu med drugim zapisali, da poskušajo dosledno slediti navodilom, ki jih NIJZ kot pristojna inštitucija predpisuje. Vendar so se, "ker ta navodila, glede na navodila drugim gospodarskim panogam, postajajo čedalje bolj nerazumna, če ne celo absurdna," odločili, da NIJZ pozovejo k "normalizaciji pogojev, ki bi kulturnim inštitucijam omogočila normalno izvajanje dogodkov tako na prostem kot v dvoranah in s tem počasi začela oživljati kulturni sektor, ki je v teh časih resnično na hudi preizkušnji."

Kot so poudarili, se ob zavračanju vlog, zlasti za izvedbo prireditev na prostem, sprašujejo, zakaj se je NIJZ "tako zarotil ravno proti kulturi" in zakaj na inštitutu menijo, da je veliko večja možnost okužbe na kulturnem dogodku na prostem ob upoštevanju 1,5 metra razdalje kot denimo na terasah gostinskih lokalov ali plažah, kjer se po njihovem mnenju "najpogosteje ne upošteva nikakršna razdalja". V združenju jih zanima, zakaj niso merila za vse enaka ter zakaj je treba ob obisku kulturne prireditve na prostem po novem nositi masko.

Epidemiološka slika v Sloveniji po mnenju članov združenja "glede na situacijo v drugih sosednjih državah vendarle ni tako slaba, da bi morali tako zaostrovati ukrepe in postavljati tako nerazumna pravila, ki organizatorje kulturnih dogodkov spravljajo v obup, da ne govorimo o umetnikih, ki so na robu preživetja," opozarjajo. Obenem so kritični tudi do diskriminatornega ravnanja do različnih organizatorjev, ki so vložili vlogo za isti dogodek v različnih časovnih obdobjih, saj so priporočila in komentarji drugačni. Zaradi navedenega v združenju NIJZ pozivajo k jasnejšim navodilom oz. priporočilom za izvajanje prireditev glede na njihovo raznovrstnost.

Iz NIJZ so na očitke združenja odgovorili, da je epidemiološka situacija v državi trenutno še obvladljiva, vendar ne vedo, kakšna bo v naslednjih mesecih, "zato je pred večjo verjetnostjo okužbe z novim koronavirusom potrebno upoštevati poostrene higienske ukrepe".

Ob tem poudarjajo, da o novem koronavirusu vemo malo. Širi se kapljično. Dokazano je, da 1,5 metra razdalje med posameznimi osebami ščiti posameznika pred okužbo. "Ne vemo pa, ali se virus širi tudi z aerosoli, ki so precej manjše velikosti in ostanejo v zraku na precej večjih razdaljah. Prav zato so previdnostni kriteriji oddaljenosti odra in občinstva za različne tipe predstav različni," so pojasnili.

Tako štirimetrska razdalja med odrom in občinstvom velja za gledališke predstave, monodrame in stand-up komedije, kjer govorjenje nastopajočih ni tako intenzivno, šestmetrska velja za nastope posameznih pevcev, koncerte godal in umirjene instrumentalne glasbe, osemmetrska razdalja pa za rock koncerte in koncerte narodnozabavne glasbe, kjer je petje intenzivnejše. Enako velja za koncerte pihal, pojasnjujejo na NIJZ.

Na očitke diskriminatorskega obravnavanja vlog organizatorjev pa na NIJZ odgovarjajo, da vloge obravnavajo zdravniki specialisti javnega zdravja. Poudarjajo še, da so "priporočila za pripravo prireditev, katerih se morajo držati organizatorji, dosegljiva na spletni strani vsem enako".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kulturne-ustanove-nijz-pozvale-k-enotnim-navodilom-za-vse-institut-ocitke-zavraca