Začenja se poletni festival Klovnbuf

Avtor: STA

S predstavo Ane Lekše Pozabljeni spomini se bo 3. 8. v Stari mestni elektrarni začel mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf. V 13. izdaji bo do 9. avgusta ponudil zmes "različnih jezikov" sodobnega cirkusa, letošnji poudarek je na umetnosti žongliranja.


Klovnbuf tako v svoji poletni različici ponuja predstave domačih in tujih umetnikov, predstavitev del v nastajanju mladih slovenskih umetnikov in enega slovaškega, spletne javne oglede najkakovostnejših tujih predstav, ki zaradi pandemije niso mogle biti predstavljene v živo, ter rezidenčni program in delavnice, so sporočili organizatorji festivala.

Festival bo drevi uvedla Ana Lekše, predstavnica mlade generacije plesalcev, ki se po končanem študiju umetnostne zgodovine izobražuje na Akademiji za sodobni cirkus v belgijskem Leuvnu. Delo v nastajanju Pozabljeni spomini je prikaz njene izvedbe na vrvi, v kateri išče nove vzorce gibanja "med zemljo in zrakom."

Na festivalu se bosta med drugim predstavila Luka Piletić in Jan Podbrežnik, mlada slovenska umetnika, ki sta svojo "raziskovalno nalogo" nadgradila in razvila kot edinstven dialog vprašanj in zagat umetniškega procesa. Na sporedu bo tudi humorno-metaforična predstava slovaškega avtorja Romana Škadre Absurdni junak, v ospredju so veščine in spretnosti "človeka v boju z žogo".

Kot enega izmed vrhuncev letošnjega Klovnbufa organizatorji napovedujejo večkrat nagrajeno predstavo Tangram z balerino in žonglerjem. Belgijec Stefan Sing je mojster sodobne žonglaže edinstvenega sloga, Cristiana Casadio pa je nekdanja italijanska prvakinja v ritmični gimnastiki, ki je sodelovala v številnih mednarodnih plesnih skupinah in projektih. Skupaj delujeta od leta 2010 in ustvarjata predstave, ki premikajo meje novega cirkusa, plesa in fizičnega gledališča.

Na ogled bo tudi predstava Po sledeh spomina, ki je zasnovana kot popotovanje skozi prostor in čas ter izhaja iz plesne govorice dveh soustanoviteljev skupine fizičnega gledališča Fourklor, Branka Potočana in Jane Menger. Predstava ponuja zgoščen "sprehod" čez del skupne plesne zgodovine s kančkom njune drznosti in črnega humorja, so zapisali organizatorji.

Klovnbuf se bo sklenil z mladimi slovenskimi ustvarjalci in žonglerskim koncertom Mismo Nismo. Kolektiv sestavljajo Tjaž Juvan, Oton Korošec, Eva Zibler, ki veščine sodobnega cirkusa in improvizacije združujejo z različnimi umetniškimi žanri in formati.

Zadnji dan bo rezerviran za najmlajše. Najprej bo na Odprti oder na Muzejski ploščadi na Metelkovi stopil Lev s sivo brado v produkciji Zavoda Bufeto in EX-Teatra, nato pa se bodo cirkuške vragolije različnih slovenskih ustvarjalcev preselile v park Špica, zvečer pa še v park Tabor.

Na ploščadi bodo med drugim potekale tudi projekcije predstav vrhunskih sodobnocirkuških ustvarjalcev, ki jih zaradi koronavirusa ni bilo mogoče gostiti v živo. Prvi se bo predstavil kolektiv Gandini Juggling iz Velike Britanije s predstavo Smashed. Sledile bodo še predstave v produkciji, prav tako Britancev, Thick & Tight, so še zapisali organizatorji in spomnili, da je vstop na festivalske predstave prost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenja-se-poletni-festival-klovnbuf