Poletni festival v Salzburgu ob 100-letnici zaradi koronavirusa v skrajšani obliki

Avtor: STA

V Salzburgu se danes začenja znameniti poletni festival. Zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa bo v letu, ko obeležuje 100-letnico obstoja, potekal v skrajšani in spremenjeni obliki. Uvedla ga bo premiera opere Elektra Richarda Straussa, sklenil se bo 30. avgusta.


Foto: Pixabay

Premiera Elektre, ki jo je režiral Krzysztof Warlikowski, bo v poslopju nekdanje jahalne šole. Dirigentska taktirka bo rokah Franza Welser-Mösta.

Sledila ji bo premiera drame Huga von Hofmannsthala Slehernik v režiji Michaela Sturmingerja na trgu pred salzburško stolnico. Von Hofmannsthova drama je bila v Salzburgu prvič izvedena pred natanko 100 leti, 22. avgust 1920, ko je Slehernik doživel premiero na festivalu, pa po pisanju nemške tiskovne agencije dpa velja tudi za ustanovitveni datum salzburškega poletnega festivala.

Za nedeljo je napovedana premiera opere Wolfganga Amadeusa Mozarta Cosi fan tutte v režiji Christofa Loyja, prav tako bo v nedeljo krstno izvedena drama Zdenek Adamec lanskega Nobelovega nagrajenca za literaturo Petra Handkeja.

Kot še piše dpa, je salzburški poletni festival eden redkih glasbenih in gledaliških festivalov v Evropi, ki zaradi pandemije novega koronavirusa ni bil odpovedan, a so program festival skrajšali in spremenili. Tako bo namesto prvotno načrtovanih 200 prireditev v 44 dneh na 16 prizoriščih ponudil le 110 dogodkov v 30 dneh na osmih prizoriščih.

Poleg tega bodo veljali strogi predpisi glede higiene tako pred kot tudi za odrom. Nastopajoče bodo redno testirali, za obiskovalce prireditev pa bo obvezno nošenje zaščitnih mask. Vstopnice so personalizirane in bodo veljale le ob predložitvi osebnega dokumenta. Poleg tega so na programu v glavnem predstave brez odmora, toaletni prostori in bari bodo ostali zaprti.

Agencija dpa med vrhunci letošnjega festivala izpostavlja še cikel klavirskih sonat Ludwiga van Beethovna v izvedbi pianista Igorja Levita, koncerte Dunajskih filharmonikov ter koncerta Berlinskih filharmonikov pod dirigentskim vodstvom Kirila Petrenka in večer opernih arij s sopranistko Ano Netrebko.

Za 22. avgust pa je napovedan Slehernikov dan, na katerem bodo lahko obiskovalci poleg aktualnega Slehernika Tobiasa Morettija spoznali še nekatere druge igralce, ki so se predstavili v tej vlogi. Med njimi sta Klaus Maria Brandauer in Peter Simonischek.

Kot so na začetku junija organizatorji zapisali na spletni strani festivala, bodo letos izvedli program, ki je umetniško smiseln in ekonomsko vzdržen. Vse produkcije jubilejnega programa, ki jih letos ne bodo mogli prikazati, pa so prestavljene na prihodnje leto.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poletni-festival-v-salzburgu-ob-100-letnici-zaradi-kornavirusa-v-skrajsanji-obliki