SSG Trst s premiero Pisonove igre in izročitvijo nagrad tantadruj

Avtor: STA

Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst bo drevi na dvorišču SKD Barkovlje premierno uprizorilo avtorsko predstavo Igorja Pisona z naslovom K(o)ronske zdrahe. Obenem bo potekala prireditev s podelitvijo nagrad tantadruj letošnjim laveratom, ki so bili razglašeni maja, vendar zaradi epidemije koronavirusa nagrad in diplom še niso prejeli.


Foto: Luca Quaia

Protagonista Pisonove predstave Paola in Mitja se ločujeta. Vsak naj bi zdaj šel svojo pot in življenje naj bi se vrnilo v mirnejše tirnice. Načrte jima prekriža pandemija, ki ju prisili v večmesečno sobivanje. Kot so zapisali v tržaškem gledališču, resnična zgodba, ki je najprej zaživela kot radijska igra, ponuja izvrstno osnovo za dramatizacijo. Pison je namreč priredil in na oder postavil dogodivščine neke svoje prijateljice in njene zaenkrat "obvezne" polovice.

V vlogah zakoncev, ki predstavljata komično-problematičen par, ki se sooča z vsakdanjimi težavami, z analizo storjenih napak ter z negotovo prihodnostjo, nastopata Nikla Petruška Panizon in Žan Papič. Za glasbeno podlago pa skrbita didžeja Peter Siares Sturman in Erik Kofol v alternaciji.

Avtor in režiser Pison, ki je poskrbel tudi za kostume in sceno, je dejal, da si je želel "nežno in ironično predstavo, sestavljeno iz desetih slik, kjer liki dialog namerno iščejo, da bi nekaj razčistili ali razumeli". "Režijsko se mi je zdelo zanimivo, da sprejmem vse omejitve sedanje situacije in jih prelevim v koncept predstave. Razdalja je v tem primeru prisotna na dveh nivojih: na čustvenem in na čutnem. Tako, da je 'družbena razdalja' med igralci naravni odvod same zgodbe. Scensko pa se mi je zdelo pomembno podpreti občutek deformacije vsakodnevnega, saj je med karateno marsikdo opazil, da tudi samoumevne stvari lahko pridobijo drugo težo in prostor v našem življenju," je povedal.

Predstavi bo sledila krajša slovesnost s podelitvijo letošnjih nagrad primorskih gledališč tantadruj, na kateri bodo lavreatom izročili nagrade in diplome. Kot so spomnili v gledališču, je letos nagrada za najboljšo predstavo pripadla uprizoritvi SNG Nova Gorica Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji Paola Magellija.

Nagrado za življenjsko delo je žirija podelila dolgoletni kostumografki SSG Mariji Vidau, nagrado za igralsko stvaritev pa Juriju Drevenšku za vlogo radijskega novinarja v drami Na valovih Saše Pavček v režiji Alena Jelena, ki je nastala v koprodukciji SSG Trst in ŠKUC gledališča v sodelovanju s Cankarjevim domom. Podelili so še nagrado za gledališke dosežke, ki jo je prejela ekipa pod vodstvom Jake Ivanca, dramaturginje Ire Ratej in tehničnega vodje Iva Štokoviča za niz spletnih bralnih uprizoritev Cankarjevih dram v projektu Gledališče za maturo.

V primeru slabega vremena bosta premiera in podelitev v Kulturnem domu v Trstu, so še sporočili iz tržaškega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ssg-trst-s-premiero-pisonove-igre-in-izrocitvijo-nagrad-tantadruj