Za uvod v Primorski poletni festival mladi Genetovi Služkinji

Avtor: STA

V torek se bo s premiero gledališke predstave Jeana Geneta Služkinji v režiji Ivana Lobode v sklopu Primorskega poletnega festivala začel PPF mladi. Gre za novost v programu PPF, s katero so po besedah direktorice Gledališča Koper Katje Pegan želeli dati besedo mladim ustvarjalcem, ki so končali oz. končujejo gledališke akademije.


Foto: Pixabay

Nova premiera koprskega gledališča je hkrati prvenec mladega Ivana Lobode, v predstavi poleg izkušenega Igorja Štamulaka igrata še mlada igralca, Mak Tepsić in Blaž Popovski.

Genetova igra je "klasika", s katero tako režiserji kot igralci delajo sprejemne izpitne na gledaliških akademijah, je na današnji novinarski konferenci v Kopru spomnila Katja Pegan.

Zgodba sledi služkinjama, ki načrtujeta umor gospe in doma vadita zločin. Loboda je pri tem poudaril družbeno aktualnost tematike, ko se ljudje prek družbenih omrežij pretvarjamo, da smo nekaj, kar nismo, na koncu pa v to lažno predstavo celo verjamemo.

Pri predstavi so sledili Genetovim navodilom, da morajo vloge odigrati moški. To po mnenju Lobode pripomore k temu, da se gledalec ne osredotoči na specifično zgodbo, ampak lahko bolj objektivno pogleda na tematiko.

Program PPF mladi je nastajal že sredi zime, a so ga morali zaradi covida-19 prilagoditi, kljub temu pa bodo gostili dve produkciji ljubljanske gledališke akademije. Med 28. in 31. avgustom se bodo tako zvrstile različne predstave, projekcije študentskih filmov, ulično gledališče in javni pogovor z naslovom 20. vs. 21. stoletje. Z izjemo Služkinj bodo vsi dogodki brezplačni.

Koproducent PPF mladi je Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Kot je poudaril njen predsednik Jure Ciglar, se jim je zdelo pomembno podpreti ustvarjalnost mladih, hkrati pa želijo na ta način mladim tudi približati kulturo.

V sklopu PPF so do danes na 14 predstavah našteli skupno 1562 obiskovalcev oz. povprečno 111 obiskovalcev na predstavo, kar je tudi blizu prostorskim omejitvam prizorišč zaradi koronavirusa. Na 22 dogodkih so v povprečju našteli okoli 100 gledalcev na posamezen dogodek.

V okviru poletnega festivala se bo do konca julija zvrstilo še 16 dogodkov, v avgustu nato še deset predstav in 13 drugih dogodkov. Med njimi bosta izstopala koncertna večera Iztoka Mlakarja in zaključek festivala na koprskem Titovem trgu s poklonom Federicu Felliniju Fellini's Dream.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-uvod-v-primorski-poletni-festival-mladi-genetovi-sluzkinji