Ministrstvo umaknilo zapis državne sekretarke o predstavi Psiho

Avtor: STA

Ministrstvo za kulturo je s spletne strani in Facebook profila umaknilo zapis, ki ga je državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc prispevala po predstavi Psiho režiserja Jaše Kocelija. Spremembo ali umik besedila so zahtevala tri stanovska društva s področja gledališča.


Foto: Mankica Kranjec

Kot so sporočili z ministrstva, je državna sekretarka v besedilu pohvalila predstavo Psiho, ki si jo je ogledala na povabilo pobudnikov kampanje.

"Ker besedilo, ki v svojem bistvu promovira in spodbuja zanimanje za uprizoritveno umetnost in promocijski projekt Mi smo #odprti za kulturo, med ljudmi očitno vzbuja negativna čustva in nestrpnost, se bo državna sekretarka v prihodnje vzdržala slehernega komentarja s področja uprizoritvene umetnosti, čeprav je bila desetletja gledališka kritičarka in prejela tudi Stritarjevo nagrado za mlado kritičarko," so sporočili z ministrstva.

Dodali so tudi, da bo sekretarka sporočila treh stanovskih društev razumela, kot da ji je odslej tudi kot državljanki odvzeta pravica, da bi javno komentirala dogodke, na katere je bila povabljena.

Državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc je po ogledu predstave zapisala, da "ji je slovenska variacija na Psiho odstrla vpogled v imenitno gledališko interpretacijo Domna Valiča, obenem pa s svojo linearno dramaturgijo odprla vprašanje sporočilnosti, vrednotenja in tudi vrednosti dramskih besedil, ki gledalca zgolj še nagovarjajo, ne pa več opozarjajo na osebnostne in družbene zdrse".

Obenem se je še vprašala, "v kakšni meri ta odsotnost avtorske kritičnosti in zgolj popisovanja patološkega stanja posameznika pušča gledalca praznega, blokira njegovo lastno osebno in družbeno kritičnost in tako vzpostavlja nevarno območje vsega dovoljenega".

Umik ali spremembo zapisa so zahtevali Društvo gledaliških režiserjev, Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Ocenili so, da njen zapis presega zakonska pooblastila in upravne naloge, ki pritičejo funkcionarjem na ministrstvu. Prepričani so tudi, da funkcionar ni v vlogi, da bi sodil posamične umetniške projekte, sploh ne v primeru, če jih ministrstvo financira ali kako drugače ocenjuje, saj gre po njihovem mnenju za konflikt interesov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ministrstvo-umaknilo-zapis-drzavne-sekretarke-o-predstavi-psiho