Objavljen razpis za Severjeve nagrade

Avtor: STA

Sklad Staneta Severja je objavil razpis za Severjeve nagrade. Sklad bo na jubilejni, 50. podelitvi namenil dve nagradi za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih ter po eno nagrado za igralsko stvaritev študenta dramske igre ter za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču. Rok za oddajo predlogov je 9. oktober.


Foto: Arhiv SLOGI

Kot piše v razpisu, se lahko za nagrade potegujejo igralske stvaritve, odigrane v premiernih uprizoritvah v obdobju med 30. septembrom 2018 in 30. septembrom 2020. Vsak nagrajenec lahko dobi v isti kategoriji nagrado samo enkrat. Izjemoma lahko študentom Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) podelijo skupinsko nagrado.

Kandidate za nagrade lahko z ustrezno pisno obrazložitvijo predlagajo slovenska poklicna gledališča, profesionalna - izven institucionalna gledališča, profesionalne gledališke skupine, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, odbori združenja v posameznih gledališčih, AGRFT, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in posamezniki. Prijavitelj lahko predlaga največ dva kandidata.

Območne izpostave JSKD, Zveze kulturnih društev in ljubiteljska gledališča naj predloge za nagrado pošljejo na JSKD, drugi predlagatelji pa na sedež Sklada Staneta Severja v Škofji Loki, so sporočili s sklada.

Severjeve nagrade nosijo ime po legendarnem igralcu Stanetu Severju. Vsako leto jih podelijo decembra v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo. Nagrade imajo dolgo tradicijo, letos jih bodo podelili že 50. leto. Na lanski podelitvi nagrad sta slavili igralki Nina Ivanišin in Ana Urbanc ter študenta dramske igre Lara Wolf Završnik in Gal Oblak. Nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa je prejel Anže Zupanc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/objavljen-razpis-za-severjeve-nagrade