V Dubrovniku bodo odprli 71. poletne igre

Avtor: STA

Z nastopom Dubrovniških simfonikov, jazz orkestra hrvaške radiotelevizije (HRT) in folklornega ansambla Linđo se bodo drevi začele 71. dubrovniške poletne igre. V 47 festivalskih dneh se bo zvrstilo več kot 50 dramskih, glasbenih, folklornih, filmskih in drugih prireditev na 13 prizoriščih v mestu.


Foto: Pixabay

Največjo hrvaško poletno kulturno manifestacijo bodo zvečer odprli z dvigom festivalske zastave Libertas ter ob verzih Himne svobode Ivana Gundulića in zvokih Beethovnove 9. simfonije v starem mestnem pristanišču. Zaradi epidemije novega koronavirusa slavnostno odprtje tokrat ne bo potekalo pred cerkvijo svetega Vlaha, kot je minulih 70 let.

Letošnje Dubrovniške poletne igre bodo sicer potekale v svojem običajnem terminu, vendar je njihov programski obseg zaradi epidemioloških ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in globalnih finančnih posledic pandemije zmanjšan, so na spletni strani zapisali organizatorji.

Intendantka dubrovniških poletnih iger Dora Ruždjak Podolski je ob napovedi letošnje prireditve na sredini novinarski konferenci v Dubrovniku povedala, da so ob podobnih prireditvah v Ljubljani in Salzburgu edini, ki so uspeli organizirati festival tudi letos.

Organizatorji so napovedali štiri dramske premiere, ki so povezane z Dubrovnikom. Med njimi je premiera predstave Mara in Kata, ki jo je avtor projekta Saša Božić ustvaril na podlagi priljubljene oddaje na radiu Dubrovnik in knjige Dubrovačke kundurice.

V dramskem programu sta tudi gostujoča predstava Tri sestre v režiji Boba Jelčića in izvedbi Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba ter Kdo se boji Virginie Wolf? Gledališča Ulysses in Beograjskega dramskega gledališča v režiji Lenke Udovički z Radetom Šerbedžijo v naslovni vlogi.

Če bodo epidemiološki pogoji dovoljevali, si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi plesno predstavo Objem v produkciji centra Vytlicke s Švedske ter predstavo Intimnost v režiji Biljane Srbljanović in Andreja Nosova v produkciji sklada Heartfact iz Beograda.

Predvidenih je več koncertov klasične glasbe, letošnje Dubrovniške poletne igre pa bo sklenil Simfonični orkester HRT z izvedbami znanih del Giuseppeja Verdija, Giacoma Puccinija in Ludwiga van Beethovna.

Načrtujejo pa tudi filmski večer, na katerem bodo predstavili zmagovalca letošnjega filmskega festivala v Pulju. Program bo popestrilo še odprtje razstav.

Kot so poudarili organizatorji, bodo izvajali posebne protiepidemiološke ukrepe. Tako bodo ob nakupu vstopnic zahtevali ime, priimek in telefonsko številko obiskovalca. Med gledalci bo medsebojna razdalja najmanj 1,5 metra, priporočena je uporaba obraznih mask. Prav tako bodo popisali vse izvajalce, med izvajalci in občinstvom pa je predvidena razdalja najmanj štiri metre. Zaradi posebnih ukrepov sicer pričakujejo manj obiskovalcev, kot jih je bilo v preteklih letih.

Direktorica iger Ivana Medo Bogdanović je tudi povedala, da je proračun letos za 60 odstotkov manjši od prvotno načrtovanega in znaša 6,5 milijona kun (867.000 evrov). Skoraj tretjino zneska so prispevali pokrovitelji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-dubrovniku-bodo-odprli-71-poletne-igre