Mittelfest letos o vlogi empatije v času pandemije

Avtor: STA

Na letošnjem 29. Mittelfestu na temo empatije bo na programu 25 umetniških projektov, od tega 14 glasbenih, devet gledaliških in dva plesna, deset med njimi bo v Italiji predstavljenih premierno, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Festival, ki je osredotočen na srednjeevropske in balkanske produkcije, bo potekal med 5. in 13. septembrom.


Čedad / Foto: Vid Pogacnik, Wikimedia Commons

Direktor festivala Haris Pašović je na sredini predstavitvi 29. izdaje napovedal, da bo posvečena empatiji. Organizatorji razmišljajo, ali je ob pandemiji covid-19, ki je ljudi združila v globalnem boju zoper njo, pred nami resnično zarja novega sveta. Ob tem se sprašujejo, ali lahko empatija, zmožnost vživljanja v drugega človeka, "postane steza, s katere bo vzletela naša skupna prihodnost"? Med temami, ki bi se jih radi dotaknili v luči pandemije, je tudi, katere so meje, ki ohranjajo določene vrednote, in katere so meje, ki vzbujajo strah.

Mittelfest ponavadi poteka v juliju, letos pa so ga bili organizatorji zaradi pandemije primorani prestaviti na september. Kot piše na festivalski strani, bodo poskrbeli, da bo med dogodki na prizorišču v Čedadu zadoščeno vsem ustreznim kriterijem za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Festival vsako leto ponuja izbrane produkcije iz Srednje Evrope in Balkana - gledališke, plesne in glasbene, tako sodobne kot klasične. Odprtje je napovedano za 5. september z dvema premierama. Prva bo performans z video instalacijo mednarodno priznanega italijanskega režiserja Romea Castelluccija z naslovom Il terzo Reich (Tretji rajh), druga pa ena od prvih dram, ki se dotika časa, zaznamovanega s covid-19, z naslovom Panico ma rosa - dal diario di un non intubabile (Panika, a roza - iz dnevnika nekoga, ki ga ni mogoče intubirati) in jo podpisuje Alessandro Benvenuti.

Odprtje bosta zaznamovala tudi glasbena dogodka - glasbena intervencija Il viaggio di Europa (Popotovanje Evrope) ter veliki večerni koncert Orkestra FVG pod vodstvom maestra Filippa Marie Bressana in zbora Furlanije-Julijske krajine z naslovom Per un mondo nuovo (Za nov svet), s katerim se bodo z izseki iz Mozartovega Rekviema poklonil žrtvam pandemije.

V gledališkem delu se bodo poklonili leta 2016 preminulemu slovenskemu gledališkemu režiserju Tomažu Pandurju s predstavo Brezmadežna/Immaculata. Ta je po romanu Colma Toibina Marijin testament nastala pod okriljem Drame SNG Maribor. Predstavo je začel snovati Pandur, po njegovi nenadni smrti pa jo je dokončala dramaturginja Livija Pandur.

V gledališkem delu bodo na sporedu tudi srbska drama Dokler naju smrt ne loči Mire Furlan v režiji Mikija Manojlovića, Srebrenica v režiji Roberte Biagiarelli, ki se dotika 25. obletnice genocida v tem bošnjaškem mestu, in Misericordia (Usmiljenje) v režiji Emme Dante, ki predstavi krhkost žensk v ruralni, brezčasni Siciliji.

Med glasbenimi gosti bodo na Mittelfestu nastopili Vinicio Capossela, ki bo predstavil svoj najnovejši projekt Pandemonium, godalni kvartet Philharmonic String Quartet in pa Giovanni Sollima, v plesnem delu pa bo skupina Arearea pod vodstvom koreografinje Marte Bevilacqua uprizorila predstavo Il Rovescio (Obrat), italijansko premiero pa bo dočakala predstava Dannatamente libero (Prekleto svoboden) Sonie Antinori v režiji Filippa Ughija, med drugim piše v sporočilu za javnost. Čas za pogovore bo v sklopu Mittelforuma.

Festival bo 13. septembra sklenila premiera gledališko-glasbeno-multimedijskega projekta z naslovom Giorgio Mainerio, un misteri furlan (Giorgio Mainerio, skrivnostni Furlan), ki ga podpisujeta Marco Maria Tosolini in Paolo Antonio Simioni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mittelfest-letos-o-vlogi-empatije-v-casu-pandemije