Na #odprtemodru tudi Divjakovih 6, festival Tresk in večer DSF

Avtor: STA

Dogajanje na #odprtemodru na Muzejski ploščadi se nadaljuje tudi v tem tednu. Čez dan se danes obeta pestro dogajanje v organizaciji muzejev, zvečer pa bo na sporedu predstava 6 v režiji Žige Divjaka. Do nedelje bo oder med drugim gostil še festival Tresk, večer Društva slovenskih režiserjev (DSR) ter predstavi Juri Muri v Afriki pleše in Psiho.


6 / Foto: Matej Povše

V sklopu kampanje Mi smo #odprti za kulturo, v katero kot prva iniciativa sodi #odprtioder, si je od danes do nedelje, med 18. in 21. uro, brezplačno mogoče ogledati Slovenski etnografski muzej in Narodni muzej Slovenije. V organizaciji Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM+) ob 18. uri pa se je začela delavnica animacije, ob 19. uri pa bo potekal vodeni ogled zbirke Arteast2000+ s poudarkom na performansu.

Ob 21. uri bo na odprtem odru na ploščadi, postavljenem v letnem kinu Slovenske kinoteke, na sporedu avtorski projekt Žige Divjaka 6 ki je nastal v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in zavoda Maska v programu Nove pošte. Predstava gradi na resničnih dogodkih, ki so se zgodili februarja 2016 v Kranju, kjer bi v tamkajšnjem dijaškem domu morali namestiti šest mladoletnih prosilcev za azil, a do tega po burnem odzivu staršev, občine, krajevne skupnosti in nekaterih profesorjev bližnje gimnazije ni prišlo.

Program odprtega odra bo v petek gostil še eno produkcijo SMG in Maske (Ne)dolžno domoljubje Boštjana Narata. Ta gledališki esej iz programa Nove pošte je po zapisu na strani SMG formalno razpet med predavanjem in solo predstavo. V njem se avtor in performer Narat s pomočjo dveh točk v času, dveh osebnih izkušenj z državo, sooča s pojmom domoljubja.

Kot plod sodelovanja Slovenske kinoteke in Radia Študent bo petkov večer zaokrožil festival Tresk, na katerem bodo predvajali izbor glasbenih videospotov z lokalne scene, temu pa bo sledila okrogla miza. Filmski program na odru bo v soboto zaznamoval še Večer DSR, na katerem bodo prikazali kratke filme mladih ustvarjalcev Potop v režiji Kristijana Kranjčana, Alzheimer Cafe Martina Drakslerja in Soma režiserke Sandre Jovanovske.

V soboto bo ob 18. uri na odru gostovala plesna predstava Juri Muri v Afriki pleše. Koprodukcijo Plesnega teatra Ljubljana in Lutkovnega gledališča Ljubljana je po sloviti slikanici Toneta Pavčka o dečku, ki se noče kopati in zato pobegne v Afriko, režirala Ivana Djilas. Predstavi bo sledila tudi otroška delavnica. Kot zadnja bo na odru v nedeljo na sporedu še produkcija Gledališča Glej Psiho v režiji Jaše Kocelija. V predstavi, ki so jo med drugim navdihnili film in roman Ameriški psiho, liki in dela Teda Bundyja, Metoda Trobca in nekaterih drugih serijskih morilcev, igra Domen Valič.

Nosilci kampanje Mi smo #odprti za kulturo so Slovenska kinoteka, LGL, SMG, Gledališče Glej, Zavod Bunker, Društvo Asociacija in Zveza kulturnih društev Slovenije, kampanjo pa pripravljajo v podpori in partnerstvu z ministrstvom za kulturo, Mestno občino Ljubljana ter Centrom za kreativnost.

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa lahko na prireditvah odprtega odra sprejmejo 50 obiskovalcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-odprtemodru-tudi-divjakovih-6-festival-tresk-in-vecer-dsf