Razmere v zvezi s koronavirusom krojile tudi program PUF festivala

Avtor: STA

Drevi se v Kopru začenja nova izvedba mednarodnega festivala uličnega in lutkovnega gledališča - PUF festivala, pri čemer je letošnji program prilagojen mednarodni situaciji v zvezi z novim koronavirusom. Kljub temu načrtujejo bogat festivalski program, pravi predstavnica organizatorjev Maja Bavdaž Gross.


Foto: Pixabay

Letošnji festival bodo drevi odprli s predstavo Rozin teatra Andreja Rozmana Roze Kekec in interaktivno čarovniško predstavo čarodeja Sam Sebastjana, ki so ju zaradi vremenske napovedi iz Titovega trga prestavili v Taverno.

Že v četrtek so sicer v križnem hodniku samostana sv. Ane priredili interno predstavo oz. regijsko srečanje kamišibaj gledališč, kjer so imeli najavljenih tudi nekaj skupin vrtčevskih otrok, je pojasnila Maja Bavdaž Gross.

Otroci iz vrtca se tako kot člani iste družine lahko držijo malo bolj skupaj. Na to organizatorji računajo tudi pri izvedbi festivala, saj se s preveliko razdaljo izgubi stik z občinstvom.

Posebne razmere zaradi covida-19 so sicer krojile tudi sam festivalski program, tako da so vabili umetnike iz držav z dokaj stabilno zdravstveno situacijo. Glavni selekcijski faktor za mednarodne umetnike je trenutno prisotnost obvezne karantene. Tako bo prva gostujoča skupina prišla iz Slovaške, v prihodnjih dneh pa bodo gostili še nastopajoče iz Danske in Italije.

Po drugi strani je veliko skupin iz Češke, za katere ne vedo, ali bodo lahko v času festivala prišli v Slovenijo.

Organizatorji festivala so sklenili pogodbe s 35 različnimi skupinami, od katerih bodo nekatere svoje predstave tudi replicirale, tako da so program načrtovali zelo bogato. Zaradi trenutne situacije pa je še vedno precej negotovosti. "Za avgust še nismo ničesar fiksno potrdili," je priznala predstavnica organizatorjev. Če katera od tujih skupin ne bo mogla priti, so sicer dogovorjeni z domačimi umetniki, da bodo vskočili namesto njih.

Kot je še priznala Maja Bavdaž Gross, pa bo negotovost zaradi koronavirusa verjetno vplivala tudi na izvedbo številnih vzporednih dogodkov in delavnic.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razmere-v-zvezi-s-koronavirusom-krojile-tudi-program-puf-festivala