Festival Ljubljana bo kljub koronakrizi bogatil poletje v prestolnici

Avtor: STA

S koncertom na Kongresnem trgu, na katerem bosta zazvenela Beethovnova 9. simfonija in 3. klavirski koncert, se bo drevi začel 68. Ljubljana Festival. Kljub omejitvam zaradi koronakrize bo življenje v prestolnici bogatil do 30. avgusta. Večina dogodkov bo na Kongresnem trgu in v preddverju Križank, komorni koncerti pa v Viteški dvorani Križank.


Foto: Pixabay

Kot je na torkovi novinarski konferenci povedal direktor in umetniški vodja zavoda Festival Ljubljana Darko Brlek, bo zaradi ukrepov ob trenutnih razmerah dogodke na Kongresnem trgu lahko spremljalo 500 gledalcev, dogodke v preddverju Križank pa 250 gledalcev. Ker so na omenjenih prizoriščih odvisni od lepega vremena, imajo za mnoge tudi že dogovorjene rezervne termine, zato zainteresirane prosijo, naj spremljajo obvestila na njihovi spletni strani.

Maruša Šinkovič, ki skrbi za odnose z javnostmi, je povedala še, da bo lahko Viteška dvorana Križank sprejela 50 oseb, prav toliko jih bo lahko sprejelo Peklensko dvorišče Križank. Gostovanje Zagrebškega mestnega gledališča Komedija z opereto Grofica Marica v ljubljanski Operi, ki je bilo napovedano za 7. julij, pa je prestavljeno na september, ko bodo predstavo izvedli na Kongresnem trgu.

Muzikal Lolita, ki je na sporedu konec avgusta, zaenkrat ostaja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki bo lahko, kot je določeno sedaj, sprejela 400 gledalcev. Ker je do tedaj še nekaj časa, so seveda še možne spremembe, je dodala. Baročnemu ansamblu Wroclav v Župnijski cerkvi svetega Jakoba pa bo 14. julija lahko prisluhnilo 60 ljubiteljev glasbe.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sicer na svoji spletni strani objavil, da organizatorjem, ki v času od 30. junija do 5. julija organizirajo javno prireditev do 500 oseb in lahko zagotovijo spoštovanje higienskih priporočil NIJZ, za izvedbo prireditve ne potrebujejo pozitivnega mnenja NIJZ.

Na nocojšnjem otvoritvenem koncertu pod vodstvom švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita bodo nastopili prva dama slovenskega pianizma Dubravka Tomšič Srebotnjak, Orkester in Zbor Slovenske filharmonije (SF), Komorni zbor Megaron ter solisti Sabina Cvilak, Monika Bohinec, Egils Silins in Rodrigo Porras Garulo.

Na novinarski konferenci v začetku junija je Brlek povedal, da so za letošnji festival "pripravili program, ki po kakovosti ni niti malo koronski".

Za STA je pojasnil, da je koronavirus vplival predvsem na večje ansamble, ki so sestavljeni iz več nacionalnosti, "zaradi mobilnosti in podobnega". Iz tega razloga ne bo Bolšoj teatra in predstave Fidelio: "Po drugi strani pa smo uspeli ob sprotnem spremljanju situacije in nenehnem delu pridobiti nekatere goste, za katere smo se trudili že leta." To bosta po njegovih besedah ruska sopranistka Ana Netrebko, ki bo skupaj s tenoristom Jusifom Ejvazom 18. avgusta odpela operne arije ob spremljavi Orkestra SF, in nemški tenorist Jonas Kaufman, ki bo 26. avgusta nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Program je po Brlekovih besedah izjemen tudi po tem, da bodo nastopili skoraj vsi pomembni slovenski ansambli, ki so prav tako morali proaktivno razmišljati in začeti z delom precej prej, kot se bodo pojavili na festivalskem odru. Tematsko pa bo posebna pozornost namenjena 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna.

Iz programa je Brlek med drugim izpostavil koncert, posvečen 90-letnici Mojmirja Sepeta, opereti Grofica Marica in Netopir, baletni predstavi Falling Angels in Gusar, opero Nabucco, ansambel I Solisti Veneti, muzikal Lolita iz Sank Peterburga ter slovensko violinistko Lano Trotovšek in špansko pianistko Mario Canyigueral, ki bosta izvedli vse Beethovnove violinske sonate. Festival bo 30. avgusta sklenil sloviti Filharmonični orkester milanske Scale.

Med 12. in 17. julijem bo potekala tudi vsakoletna likovna akademijo, po uradnem izteku festivala pa bosta na sporedu še predstava Vsi ptice Wajdija Mouawada v režiji Ivice Buljana in koncert Poletne noči ob 75-letnici Big banda RTV Slovenija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-ljubljana-bo-kljub-koronakrizi-bogatil-poletje-v-prestolnici