Borštnikovo srečanje ostaja v podobnem formatu kot lani

Avtor: STA

Festival Borštnikovo srečanje, ki bo potekal od 12. do 25. oktobra v Mariboru, kljub pretresom v slovenskem gledališkem prostoru zaradi novega koronavirusa ostaja v podobnem formatu kot lani. Jedro ostaja tekmovalni program, v katerega je letošnji selektor Rok Bozovičar uvrstil deset uprizoritev.


Bozovičar si je ogledal 110 uprizoritev, od tega skoraj sto še pred nekajmesečnim zaprtjem slovenskih gledališč zaradi nevarnosti covida-19. "Kvantitativno je bila sezona do cezure izredno produktivna. Institucionalni mehanizem, ki je proizvedel približno dve tretjini gledališke produkcije, izkazuje trden repertoarni okvir, ki zagotavlja stabilno raven gledališke proizvodnje, bistveno manj pa posega po drznih programsko-umetniških usmeritvah ter preizkusih gledališko učinkovitega, ustaljenega in pričakovanega," je ocenil.

V tekmovalni program je uvrstil deset predstav, ki zaokroženo povzemajo vse ravni presežkov gledališke sezone in jo verodostojno predstavljajo. "Program je vsebinsko raznolik, saj nudi vpogled v ideološki konstrukt vsakdanjosti (Sedem dni), stigmatizacijo bolezni in njenih posledic (Sin, Alice v postelji), hkrati pa tudi stapljanje horizontov gledališke in človeške minljivosti ter slovesa (Biokozmizem::Izreka), dekonstrukcijo imperativa sreče in njenega iskanja (Sedem vprašanj o sreči)."

"Generacijsko surovo obračuna s preteklostjo (Očiščenje) in prekine njeno cikličnost (Grmače, Strahovi), razkrije protipravne sistemske anomalije sedanjosti (Gejm), kot tehtnejši poudarek pa se izkazuje družbena marginalizacija drugega oz. ženska pozicija (Izobčenke, Strahovi, Alice v postelji, Očiščenje)," je selektor povedal na današnji predstavitvi programa.

Izbor po njegovih besedah sestavljajo uprizoritve, "ki z ustvarjalno vizijo napolnjujejo vzpostavljene odrske svetove, predstave, ki s svojo magnetno silo širijo in ostrijo območje senzibilnosti in izkušnje, predstave, ki se s prepričljivim izrazom umeščajo v prostorsko tukajšnjost in časovno zdajšnjost ter kritično slikajo portret sveta in odnosov".

"Z razvejanimi poetikami, pristopi in kontekstualnimi poudarki mislijo gledališče kot družbeno osmišljeno in tvorno prakso, ki tudi v omejenih pogojih utripa v potencialu svoje moči in pomena," je zaključil.

Festival domuje v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, katerega direktor Danilo Rošker je poudaril, da priprave na letošnjo edicijo festivala potekajo s polno paro, čeprav ne vedo, kakšne bodo razmere v državi in svetu jeseni. "Mi smo v celoti pripravljeni na festival, a se bomo prilagodili razmeram," je dejal.

Festival bodo tako kot lani začeli z Mladim in Študentskim gledališčem, uradno pa ga bo odprla predstava Soul Chain koreografinje Sharon Eyal, ki je v letu 2018 prejela nemško gledališko nagrado faust.

Po besedah umetniškega direktorja festivala Aleša Novaka ostaja Borštnikovo srečanje najpomembnejša festivalska gledališka manifestacija v Sloveniji, ki v zadnjem času dobiva vedno bolj izrazito mednarodno razsežnost in aktivnosti v povezavi z razvojem novih občinstev.

Tudi po njegovih besedah so priprave tekle kljub oviram zaradi zdravstvenih omejitev, "ki so globoko zarezala v slovenski gledališki prostor". Spomladi so sicer začasno zastali pogovori s tujimi producenti, a so se po lajšanju ukrepov zaradi novega koronavirusa takoj nadaljevali. "Nekateri dogovori, ki prej niso bili mogoči, so celo postali mogoči, ker so se nekaterim producentom sprostili jesenski termini," je pojasnil Novak.

 

TEKMOVALNI PROGRAM (v zaporedju datumov premier)

1. Katarina Morano, Žiga Divjak: Sedem dni. Režija Žiga Divjak. Mestno gledališče ljubljansko, premiera 19. september 2019.

2. Avtorski projekt po delih Rudija Šeliga: Izobčenke. Režija Mirjana Medojević. SNG Drama Ljubljana, premiera 27. september 2019.

3. Dane Zajc: Grmače. Režija Nina Rajić Kranjac. Drama SNG Maribor, koprodukcija Konservatorij za glasbo in balet Maribor, premiera 27. september 2019.

4. Henrik Ibsen: Strahovi. Režija Igor Vuk Torbica. Prešernovo gledališče Kranj, premiera 10. oktober 2019.

5. Susan Sontag: Alice v postelji. Režija Dorian Šilec Petek. SNG Drama Ljubljana, premiera 8. november 2019.

6. Po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika: Biokozmizem::Izreka. Režija Dragan Živadinov. Zavod Delak, premiera 26. november 2019.

7. Gledališko potovanje po motivih Modre ptice Mauricea Maeterlincka: Sedem vprašanj o sreči. Režija Tomi Janežič. Lutkovno gledališče Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče, premiera 10. januar 2020.

8. Florian Zeller: Sin. Režija Eduard Miler. Mini teater, premiera 18. januar 2020.

9. Sofi Oksanen: Očiščenje. Režija Jari Juutinen. Slovensko ljudsko gledališče Celje in sadsongskomplex:fi, premiera 21. februar 2020.

10. Avtorski projekt Gejm. Režija Žiga Divjak. Slovensko mladinsko gledališča in Maska Ljubljana, premiera 10. junij 2020.

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

1. Simona Semenič: to jabolko, zlato. Režija Primož Ekart. Zavod Imaginarni, koprodukcija Cankarjev dom, SNG Drama Ljubljana in Mestno gledališče ljubljansko, premiera 5. december 2019.

2. Olja Grubić: Golo življenje. Režija Olja Grubić. Via Negativa, premiera 11. oktober 2019.

3. Simona Semenič: jerebika, štrudelj, ples pa še kaj. Režija Janez Janša. Maska Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče, premiera 26. oktober 2018.

4. Plesni projekt Mateje Bučar: Parkett Ball. Maska Ljubljana, premiera 2020.

5. Urška Vohar (Matilda Buns): Matilda in njene žemljice. Svetovanje in odrske intervencije Feminalz/Tatovi podob. Emanat, 14. september 2017.

6. Beton Ltd.: Mahlzeit. Koncept in izvedba Beton Ltd. Bunker, 19. december 2019.

7. Tanja Zgonc: Poklon/Tribute. Plesni teater Ljubljana, premiera 7. junij 2020.

8. Po motivih Williama Shakespeara in Bernarda-Marie Koltèsa: H genotipu Hamlet. Režija in mentorstvo Dragan Živadinov. UL AGRFT in Zavod Delak, 1. februar 2020.

9. Klemen Janežič: Postaja samobitno. Flota, koprodukcija Bunker in Zavod 0.1, premiera 12. marec 2020.

10. Video projekt Bojana Jablanovca in Anite Wach: Physis. Via negativa, 2020.

11. Snježana Premuš: Vsak čas je zdaj, prostor. Zavod Federacija in Nomad Dance Academy Slovenija, koprodukcija Bunker, Workshop foundation Budimpešta, Lokomotiva Center za nove iniciative v umetnosti in kulturi, premiera 30. september, 2019.

12. Oliver Sacks: Muzikofilija. Režija Ivana Djilas. Anton Podbevšek Teater, premiera 28. februar 2020.

13. Nicole Mossoux, Patrick Bonté: The Great He-Goat (Veliki kozel). Compagnie Mossoux-Bonté (BE), koprodukcija Charleroi Danse - Centre chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles (BE), La Briqueterie - CDCN du Val-de-Marne (FR), Le Théatre de Rungis (FR), La Coop (BE), Shelter Prod (BE), s podporo Théatre de Liège (BE), Thétre de Chatillon (FR), Taxshelter.be (BE).

14. Avtorski projekt Boruta Šeparovića po motivih istoimenskega romana Ödöna von Horvátha, navdihnjen z delom Franca Bifa Berardija Heroji: Mladež bez boga (Mladina brez boga). Režija Borut Šeparović. Zagrebško gledališče mladih ZKM in Montažstroj (HR).

15. Avtorski projekt Boba Jelčića po drami Antona Pavlovića Čehova: Tri sestre. Režija Bobo Jelčić. HNK Zagreb (HR).

16. Sharon Eyal: Soul Chain (Veriga duš). Koreografija Sharon Eyal. tanzmainz Staatstheater Mainz (DE).

17. Gunter Gass: Die Blechtrommel (Pločevinasti boben). Režija Oliver Reese. Berliner Ensemble (DE).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-srecanje-ostaja-v-podobnem-formatu-kot-lani