Pogovor Golo življenje za uvod v 27. Primorski poletni festival

Avtor: STA

S pogovorom Golo življenje se bo drevi ob 21. uri na koprskem Martinčevem trgu začel 27. Primorski poletni festival. Kljub omejitvam zaradi novega koronavirusa festival do zadnjega avgustovskega dne prinaša bogat program z gledališkimi in drugimi predstavami ter aktualnimi družbenimi debatami, ki bo se bodo vrstile v vseh štirih istrskih občinah.


Foto: Andrej Klemenčič

Primorska gledališča - koprsko, novogoriško in tržaško, ki soustvarjajo festival, letošnjega programa zaradi varnostnih protokolov ob epidemiji koronavirusa niso sestavila z lahkoto, a so ves čas delovala z optimizmom, da festival vendarle bo, je na predstavitvi letošnje izdaje povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. "Naredili smo program, za katerim lahko stojimo. Vemo, da bodo predstave odigrane. Program je zanimiv in v njem svojim abonentom vračamo nekatere predstave, ki jih niso mogli videti," je dodala.

Prizorišča festivala bodo v vseh štirih obalnih občinah, vendar so se zaradi varnostnih protokolov odločili za bolj standardne lokacije. Tako bodo koprske gledališke predstave potekale na Martinčevem trgu, piranske v pastoralno-kulturnem centru Georgios, izolske v letnem kinu Arrigonu, ankaranske pa na plaži v Valdoltri.

Uradno bo festival drevi uvedel pogovor v organizaciji ZRS Koper z naslovom Golo življenje, ki bo namenjen razpravi o izkušnji življenja s koronavirusom in o tem, čemu smo se pripravljeni odreči zaradi golega preživetja. V sklopu festivala bodo sicer pripravili več brezplačnih pogovorov o kulturi in družbi ter glasbene večere. Z razstavo fotografij Paula Ronalda v koprski palači Gravisi ter s projekcijo filma 8 1/2 na Martinčevem trgu pa se bodo poklonili režiserju Federicu Felliniju ob 100. obletnici rojstva.

V Kopru pa bo že v petek, kot prvi od vrhuncev letošnje izdaje, na programu krstna uprizoritev koprodukcije Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta z naslovom Stoletje mjuzikla v režiji Stanislava Moše. Predstavila bo najbolj prepoznavne in vokalno pevsko zahtevne pevske točke iz broadwayskih muzikalov.

Novost letošnjega festivala je Primorski poletni festival Mladi, ki ga je omogočila Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Gre za del festivalskega programa, ki so ga ustvarili mladi - študenti umetnostnih akademij.

Festival bodo na Obali izvedli v skladu z novimi direktivami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Zadnja napotila ohranjajo možnost druženja do 500 ljudi, ko gre za organizirane prireditve, za katere bo na podlagi mnenja NIJZ izdano soglasje. Katja Pegan je pojasnila, da morajo v skladu s tem vsak festivalski dogodek prijaviti na NIJZ, po pridobitvi njihovega dovoljenja pa mora dogodek potrditi še upravna enota.

Ob izpolnjevanju vseh omenjenih pogojev si bo denimo predstavo Stoletje mjuzikla na Martinčevem trgu lahko ogledalo 80 ljudi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pogovor-golo-zivljenje-za-uvod-v-27-primorski-poletni-festival