Anton Podbevšek Teater s premiero Talke v režiji Matjaža Bergerja

Avtor: STA

Anton Podbevšek Teater (APT) iz Novega mesta bo pri nekdanji cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki v režiji Matjaža Bergerja drevi premierno izvedel post-dramsko filozofsko uprizoritev Talka. Predstavo so pripravili po besedilu francoskega dramatika in pesnika Paula Claudela in tolmačenju francoskega psihoanalitika Jacquesa Lacana.


Foto: Barbara Čeferin

Berger je sicer Talko ob predstavitvi letošnje gledališke sezone označil za zgodbo z več možnimi konci oziroma za "svojevrstno melodramo in ljubezensko zgodbo, ki govori o ženski, ki je talka lastne zaprisege".

Po podatkih APT je "dispozitiv za uprizoritev Talke Paula Claudela vezan na ultimativno dejanje terorja v človekovi pokrajini, kjer moramo izb(i)rati, da bi skozi radikalno zavrnjen okvir izbire lahko z 'Ne!' vzniknili v novo singularnost".

Vprašanje terorja v zgodbi, ki pritiče žanru melodrame, pa je implicirano z ideološkimi nosilci: državo, Cerkvijo, razrednim bojem, ljubeznijo, ekonomijo in skozi vel - življenje ali denar, svoboda ali smrt, o katerem pravi Jacques Lacan, da je "edini dokaz svobode, ki ga lahko ponudite v okoliščinah, v katerih ste se znašli, prav to, da izberete smrt, saj s tem pokažete, da imate svobodo izbire".

"V tej zelo posebni claudelovski pokrajini prevladuje njegov taktilni mojstrski slog - dolg, bogat in neriman verz, v teoriji aklamiran kot verset claudelien," so pristavili.

 V APT so še zapisali, da je Claudelova Talka drama o paradoksu izsiljene izbire, v katerem se mora Sygne de Coufontaine, osrednji lik, na ozadju brutalnosti dogodkov iz francoske revolucije odreči temu, kar predstavlja njeno bit samo, tja do po Lacanu najintimnejših korenin.

Drama se odvija med Sygnino izbiro in Sygninim ne, v katerem talka besede z dejanjem svobode in nemo ter smrtno grimaso negacije "vznikne v novo singularnost".

Nastopili bodo Anuša Kodelja, Borut Doljšak, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar in Lovro Zafred. Glasbo je prispeval Duo Silence, kostumografa sta Peter Movrin in Metod Črešnar. Scenografija je delo Sare Slivnik in Doriana Šilca Petka.

Besedilo Talke je prevedel Igor Lampret in Lacanova besedila Alenka Zupančič. Za uprizoritev sta jih priredila Nejc Gazvoda in Matjaž Berger.

Predstavo so pripravili s sodelovanjem kostanjeviške galerije in ljubljanskega Cankarjevega doma. Ponovitve bodo sledile v torek, sredo, četrtek in soboto.

Gre sicer za drugo predstavo od štirih, ki jih bodo v APT pripravili med letošnjo sezono, ki so jo poimenovali po besedah filozofa Mladena Dolarja, "Hlapec raje preživi kot hlapec, kot da bi umrl kot gospodar".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/anton-podbevsek-teater-s-premiero-talke-v-reziji-matjaza-bergerja