Nova sezona mariborskih lutk pod sloganom Na prepihu sanj

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor je program sezone 2020/2021 naslovilo s sloganom Na prepihu sanj, saj je po besedah direktorice Katarine Klančnik Kocutar nastala "pod vtisom drugačnega sveta, ki se nam dogaja in povsem novih izkušenj, ki jih pridobivamo v tem letu". Napovedujejo predstave, kot so Bimberli, Ptič Ferdo ter Rumi in kapitan.


Lutkovno gledališče Maribor / Foto: Boštjan Lah

"Načrtovanje te sezone je bilo kot v vseh gledališčih izjemno zahtevno," je poudarila Katarina Klančnik Kocutar. "Ker se nam je zgodil en takšen prepih, se to morda na nek način čuti v katerem od naslovov naslednje sezone," je pojasnila.

Začeli bodo s predstavo Bimberli po zgodbi Andreja in Roka Predina o odraščanju in spominih na otroštvo. Režiser in avtor likovne podobe je Rok Predin, premiero pa načrtujejo v septembru.

Oktobra bo po napovedih sledila premiera predstave Ptič Ferdo po slikanici Andreje Peklar, ki je "prevelik za okolje, v katerem živi". Režiserka bo Katja Povše, pri ustvarjanju predstave pa bo sodelovala tudi Andreja Peklar kot avtorica likovne podobe. "Skozi to zgodbo preigravamo ideje o žalosti, osamljenosti, radosti, hkrati pa tudi o sodelovanju in medsebojni pomoči, kar je ta hip izjemno pomembno za vse," je pojasnila Katarina Klančnik Kocutar.

Prav tako za najmlajše občinstvo je namenjena predstava Rumi in kapitan izpod peresa Saše Pavček, ki je spisala odo miru, človečnosti in hrabrosti, ki kar prekipeva od življenja in ljubezni. Režiserka in avtorica likovne podobe bo Eka Vogelnik, glasbo pa bo pripravil Jerko Novak, kar bo njegovo prvo srečanje z mariborskim lutkovnim gledališčem.

Dolg iz letošnje sezone je predstava Drobtine iz mišje doline, ki bo po najnovejših načrtih premierno izvedena februarja 2021. Likovno podobo bo po navdihu ilustracij Alenke Sottler ustvarila Ajda Sitar, režijo pa prevzela Nika Bezeljak. "Vstopili bomo tudi v ta mišji svet, ki pa je pravzaprav svet nas vseh," je dejala direktorica Lutkovnega gledališča Maribor.

Sledila bo predstava za mladino in odrasle Mleko in kri. Besedilo posebej za to uprizoritev piše Nebojša Pop Tasić, kot režiser se bo prvič predstavil Dorian Šilec Petek. Gre za poetično pripoved, ki preigrava kompleksnost odnosov med materjo in otrokom. "Predstava bo nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana, s čimer si obetamo, da jo bo videlo mnogo več ljudi," je pojasnila Katarina Klančnik Kocutar.

V koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana pa bodo pripravili predstavo Sonce, zemlja, mesec ... Po motivih pesmi Otona Župančiča jo bo ustvarila Kaja Lorenci, premiera pa je načrtovana za konec sezone maja 2021.

V novi sezoni nameravajo še obnoviti predstavo Gospod Zvezda. "To bo svež zimzelenček v naši zbirki zimzelenčkov, kakor imenujemo linijo tradicionalnih predstav za najmlajše. Leta 1993 jo je režiral Pavel Polak in že takrat smo imeli to predstavo izjemno radi, njeno obnovo pa bo vodil igralec Danilo Trstenjak," je povedala direktorica.

Ob predstavah nastajajo prenovljene vzgojno-izobraževalne vsebine, ki pomagajo širiti vedenje o lutkovni umetnosti in gledališču. Med drugim so pripravili novo Lutkovno cizo za predstavitev lutkovnih tehnologij otrokom. Nastajajo tudi nove zvočne poti in vodeni ogledi lutkovnega gledališča, ki domuje v nekdanjem minoritskem samostanu na Lentu.

Še pred začetkom nove sezone bodo tudi letos izvedli Poletni lutkovni pristan, ki prinaša lutkovne predstave na prostem. "Tokrat ga glede na okoliščine načrtujemo predvsem z mislijo na neodvisne lutkovne ustvarjalce v Sloveniji. V glavnem bo program sestavljen iz njihovih predstav, delno tudi kot gesta podpore," je še pojasnila Klančnik Kocutarjeva.

Ob tem naj bi postregli še z dvema predstavama s Hrvaške ter po eno iz Srbije in Avstrije, kar pomeni, da ostaja festival mednarodnega značaja. Predstave bodo ves avgust ob koncih tedna ter zadnje dni tudi čez teden. Ker bo med 21. in 29. avgustom tudi Festival Lent, ki prav tako gostuje v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, bodo lutkovne predstave prenesli še na nekatera druga prizorišča v Mariboru, kot je Mestni park.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-mariborskih-lutk-pod-sloganom-na-prepihu-sanj