Ana Desetnica se podaja na pot v dveh delih

Avtor: STA

S premierno uprizoritvijo ekološke predstave Zadnji ulov se bo danes začel 23. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica pod sloganom Okvir poletja. Festival bo letos potekal v dveh delih. Poleg prvega, ki ga bo uvedla predstava v Kamniku in bo potekal do 4. julija, je v načrtu še festivalsko dogajanje med 17. do 20. septembrom.


Izvedba letošnjega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica je bila do nedavnega še velika neznanka, a naposled so se le odločili, da festival bo. Ker je zaradi posledic epidemije celoten program zaenkrat še neizvedljiv, so festival razdelili na dva dela. "Ana Desetnica tako letos ne bo le oznanjala poletja, ampak ga bo tudi prijela za rep, zato na pot po Sloveniji odhaja s sloganom Okvir poletja," so zapisali organizatorji.

Prvi del, ki bo predvidoma potekal do prihodnje sobote, bo ponudil nastope slovenskih in v Sloveniji živečih uličnih ustvarjalcev skupaj z omenjeno premiero festivalske nove produkcije Zadnji ulov. V Ljubljani bodo navdih za letošnjo obliko festivala in izbiro lokacij črpali iz t.i. protikorona ukrepa, projekta Ana pod oknom, ki se je porodil v času omejitev gibanja in prepovedi druženja.

Ta način obuja tradicijo podokničarstva, saj člani Gledališča Ane Monro v okviru tega izvajajo kratke nenapovedane umetniške intervencije na dvoriščih, igriščih in zelenih površinah stanovanjskih sosesk, ki si jih lahko ljudje ogledajo z varne razdalje - z oken in balkonov svojih domov. Povabila, ki jih dobivajo, so jih spodbudila, da s tovrstnimi nastopi nadaljujejo. Tako bodo v okviru prvega dela festivala obiskali različne soseske. Ana Desetnica bo v prestolnici gostovala v Celovških dvorih, Plavi laguni in BS3. Umetniški program bodo dopolnili s t.i. zelenimi igrali in delavnico za otroke Dvorišče gibališče.

Drugi del festivala pa je predviden v drugi polovici septembra oziroma med 17. in 20. septembra prav tako v Ljubljani ter še v Novem mestu, Šoštanju in Novi Gorici. V prestolnici bodo na novem prizorišču med Plečnikovimi zapornicami in Fabianijevim mostom, tik ob prenavljajoči se Cukrarni, poleg domačih uličnih umetnikov, ki se bodo potegovali za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2020, gostili tudi tuje umetnike.

Ulični umetniki bodo v poletnih mesecih nastopali tudi izven omenjenega okvirja, srečati jih bo mogoče v Mariboru, Ankaranu in na Vrhniki, so še zapisali organizatorji. Dogodki so brezplačni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ana-desetnica-se-podaja-na-pot-v-dveh-delih