V Lutkovnem gledališču Maribor premierno Cesarjeva nova oblačila

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor bo danes premiera predstave Cesarjeva nova oblačila, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim lutkovnim gledališčem na Reki. Priredba svetovno znane pravljice Hansa Christiana Andersena v režiji Zorana Petroviča naslavlja sodobne teme, kot so potrošništvo, politika, globalizacija in (ne)pravičnost.


Foto: Boštjan Lah

Avtorska lutkovna predstava je nastajala v Mariboru in na Reki in je del projekta reške Evropske prestolnice kulture (EPK). Premiera je bila sprva predvidena v aprilu, a je bila zaradi ukrepov zaradi novega koronavirusa prestavljena na ta teden. Na Reki bo premierno uprizorjena oktobra.

"Zgodba skuša otroke zabavati, hkrati pa jim ponuditi razmislek o svetu, v katerem odraščajo," napovedujejo v mariborskem Lutkovnem gledališču.

Dramaturg Marek Turošik, ki prihaja s Slovaške, je dodal, da ta klasična pravljica, ki jo vsakdo pozna, skriva v sebi številne sodobne tematike, kot sta množična potrošnja in izkoriščanje azijske delovne sile v oblačilni industriji. "O teh stvareh je treba govoriti. Stalno se je treba truditi, da naredimo ta svet vsaj malo bolj pravičen," je dejal.

Temu sledi tudi likovna podoba predstave, katere avtorici sta Toni Soprano in Monika Pocrnjić. Uporabljene so različne vrste lutk, scena je nastlana z oblačili, veliko vlogo igra sodobna tehnologija. Vključili so danes nepogrešljiv mobilni telefon, snemanje sebkov in predvajanje v živo. Igrata Uroš Kaurin in Tilen Kožamelj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovnem-gledaliscu-maribor-premierno-cesarjeva-nova-oblacila