V Narodnem domu Maribor Svet' večer z Natašo Barbaro Gračner in Vladom Novakom

Avtor: STA

Na Malem odru Narodnega doma Maribor bo danes premiera kriminalke Svet' večer, v kateri nastopata Nataša Barbara Gračner in Vlado Novak. Prvo slovensko uprizoritev istoimenske drame avstrijskega pisatelja Daniela Kehlmanna je režiral Samo M. Strelec.


K nastanku gledališkega trilerja, ki je kot večina Kehlmannovih del subtilno prežet z ostro družbenopolitično kritiko, sta pisatelja spodbudila teroristični napad leta 2015 v Parizu in aretacija žvižgača Edwarda Snowdena.

"Čeprav je bila prva iztočnica za avtorja besedila terorizem, to danes ni glavna tema. Kriminalka je zgodba o posamezniku, njegovi svobodi in državi... Oba sta prepričana, da rešujeta domovino. Le eden bo zmagal. Tudi dandanes mnogi mislijo, da rešujejo domovino...," je na novinarski konferenci pred premiero povedal režiser Strelec.

Zgodba govori o profesorici filozofije, ki jo na poti na božično večerjo pridržijo in odpeljejo na zaslišanje k policijskemu inšpektorju. Napeta igra mačke in miši med dvema močnima antagonistoma, ki sta vsak zase prepričana, da rešujeta domovino, razgalja družbeno socialne posledice paranoidne dileme sodobnega sveta, razpetega med varnostjo in svobodo. Skozi neusmiljeno izmenjavo udarcev med sistemom in njegovo kritiko preizprašuje odnos med posameznikom in državo, svobodo in nadzorom, strahom in upanjem.

Uprizoritev Svet' večer začenja nov programski sklop Narodnega doma Maribor, ki so ga poimenovali Teater na kulnu. Ta bo ponujal dramske uprizoritve in druge gledališke dogodke manjšega formata na odru v kleti Narodnega doma.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-narodnem-domu-maribor-svet-vecer-z-nataso-barbaro-gracner-in-vladom-novakom