V novi sezoni SNG Maribor med drugim Marpurgi, Dekameron in Carmina Burana

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče Maribor je v želji po ponovnem druženju z občinstvom smelo zastavilo repertoar za novo sezono, čeprav je negotovost zaradi razmer v povezavi z novim koronavirusom še vedno velika. Med drugim napovedujejo opero Marpurgi, dramo Dekameron v režiji Jerneja Lorencija in balet Carmina Burana.


Foto: Nebojša Tejić

Tri mesece zaprtja zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa je po besedah direktorja Danila Roškerja eden najhujših udarcev v stoletni zgodovini tega gledališča. Omejitve so se zdaj nekoliko sprostile, a negotovost ostaja. "Ne vemo, kako bo naprej, kakšna bo nova realnost v septembru," je povedal na današnji predstavitvi repertoarja za sezono 2020/2021.

Umetniški direktorji Drame, Opere in Baleta SNG Maribor so po besedah Roškerja pripravili raznovrsten umetniški program, "kot da se ni nič zgodilo", saj ne želijo izgubiti občinstva. Vanj so vključili tudi premiere in projekte, ki so izpadli v trenutni sezoni.

"Sredi marca, ko smo bili prisiljeni zapreti vrata, smo bili namreč v polnem zagonu. Vse predstave so bile do konca sezone razprodane, v načrtu smo imeli veliko gostovanj, tako v Sloveniji kot tujini, a se je vse ustavilo. Česa takega še nismo doživeli. Res smo v zelo težki situaciji," je povedal direktor.

Ponovno so začeli delati znotraj gledališke hiše na začetku tega meseca in priprave tečejo s polno paro, tudi nekaj predstav so že odigrali. A vse ne gre po načrtih. Za ta petek so pripravljali gala koncert opernih arij na Slomškovem trgu pred gledališčem, a so ga danes zaradi porasta števila okužb s covidom-19 odpovedali. "Tveganje je preveliko. Zanimanje za ta dogodek je tako veliko, da je težko izpolniti vse pogoje. Zelo nam je žal, a na prvem mestu je zdravje tako naših zaposlenih kot poslušalcev," je povedal Rošker.

Prihajajoča sezona Drame SNG Maribor bo v želji po ponovnem druženju, združevanju in iskanju celote pletla rdečo nit v stiku, objemu, iskanju druge polovice, napoveduje umetniški direktor Aleksandar Popovski. "Pripravili smo dinamičen program, ki nam ponuja možnost, da lažje zagrabimo to, kar nas čaka v novi sezoni," je povedal v nagovoru prek videopovezave iz rodnega Skopja.

Prva premiera bo konec septembra Ogenj, rit in kače niso za igrače v režiji Daniela Daya Škufce, sledi Proslava v režiji Jana Krmelja, ki nastaja v okviru mednarodnega projekta Pristanišče sanjačev/Port of dreamers na temo begunske problematike.

Popovski bo režiral klasiko Romeo in Julija, Yulia Roschina koprodukcijo Drame SNG Maribor, SNG Nova Gorica in Gledališča Koper Hiša Bernarde Alba, Nejc Gazvoda Skupaj sami in Lorenci Dekamerona. Za mladinsko občinstvo bo na sporedu Elvis Škorc, genialni štor v režiji Mateje Kokol.

Operno sezono odpira praizvedba Marpurgi v režiji Igorja Pisona, ki bi jo morali predstaviti že aprila letos kot vrhunec praznovanja stoletnice delovanja SNG Maribor. Sledi Aida režiserja Piera Francesca Maestrinija z novo ekipo pevcev na čelu z Rebeko Lokar. Napovedujejo še Hči polka v režiji Krešimirja Dolenčića, sezono pa bo zaključila Madama Butterfly v režiji Maestrinija, ki bi morala zaključiti že letošnjo sezono. Umetniški direktor Simon Krečič verjame, da bodo projekt tokrat uresničili. "Optimizem nas ne sme zapustiti," je dejal.

Novo baletno sezono začenjata Carmina Burana in Stabat mater v koreografiji umetniškega direktorja mariborskega Baleta Edwarda Cluga. Ljubitelji klasičnega baleta si bodo med 26. februarjem in 15. marcem 2021 v Tednih belega baleta lahko ogledali klasike Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna, Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana in Don Kihot v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega.

Iz iztekajoče sezone jim ostaja avtorski projekt Gaja Žmavca Little Creation, ki bo premierno izveden prihodnji teden. Za september 2021 pa Clug pripravlja uprizoritev za osrednji dogodek slovenskega predsedovanja EU v Bruslju. Avtorski projekt na glasbo Milka Lazarja z osrednjim inštrumentom harmoniko nosi naslov Waterman oziroma Povodni mož. "Veseli smo, da je mariborski Balet doletela takšna čast," je povedal Rošker.

Drama, Opera in Balet SNG Maribor skupaj napovedujejo koprodukcijo s Cankarjevim domom, in sicer inovativni glasbeno-baletni projekt Nanine pesmi na besedila Frana Milčinskega - Ježka v režiji Valentine Turcu.

V okviru simfoničnega cikla bodo v koncertni sezoni 2020/2021 ponovno pripravili šest koncertov, ponovno bo na sporedu tudi cikel šestih koncertov komorne glasbe Carpe artem, ki ga prireja Društvo za komorno glasbo Amadeus.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novi-sezoni-sng-maribor-med-drugim-marpurgi-dekameron-in-carmina-burana