V koprodukciji mariborskega in reškega lutkovnega gledališča nastala Cesarjeva nova oblačila

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor bo v petek, 26. 6., premiera predstave Cesarjeva nova oblačila, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim lutkovnim gledališčem na Reki. Priredba svetovno znane pravljice Hansa Christiana Andersena v režiji Zorana Petroviča naslavlja sodobne teme, kot so potrošništvo, politika, globalizacija in (ne)pravičnost.


Foto: Boštjan Lah

Avtorska lutkovna predstava je nastajala v Mariboru in na Reki in je del projekta reške Evropske prestolnice kulture (EPK). Premiera je bila sprva predvidena v aprilu, a je bila zaradi ukrepov zaradi novega koronavirusa prestavljena na ta teden. Na Reki bo premierno uprizorjena oktobra.

"Zgodba skuša otroke zabavati, hkrati pa jim ponuditi razmislek o svetu, v katerem odraščajo," napovedujejo v LGM.

Dramaturg Marek Turošik, ki prihaja s Slovaške, je na današnji novinarski konferenci dodal, da ta klasična pravljica, ki jo vsakdo pozna, skriva v sebi številne sodobne tematike, kot sta množična potrošnja in izkoriščanje azijske delovne sile v oblačilni industriji. "O teh stvareh je treba govoriti. Stalno se je treba truditi, da naredimo ta svet vsaj malo bolj pravičen," je dejal.

Temu sledi tudi likovna podoba predstave, katere avtorici sta Toni Soprano in Monika Pocrnjić. "Poskušali smo biti v duhu časa, ki ga živimo zdaj," je dejala slednja.

Uporabljene so različne vrste lutk, scena je nastlana z oblačili, veliko vlogo igra sodobna tehnologija. Vključili so danes nepogrešljiv mobilni telefon, snemanje sebkov in predvajanje v živo. "Imamo na primer majhne lutke, ki jih projiciramo na veliko platno. Še posebej majhen je cesar in že to samo po sebi nosi sporočilo," je pojasnil režiser Petrovič, ki je v LGM pred petimi leti režiral že predstavo O dečku in pingvinu.

"Ni poanta predstave v tem, da se norčujemo iz cesarja, temveč preizprašujemo idejo cesarja in cesarstva," je dodal igralec Uroš Kaurin, ki si deli oder s Tilnom Kožameljem.

Slednji je izpostavil večno aktualnost Andersenove zgodbe. "Cesarjeva nova oblačila je zgodba, ki jo poznamo vsi in smo jo brali, ko smo bili mladi, a vsebuje sporočila, ki jih lahko projiciramo tudi na današnje razmere v Sloveniji, na Hrvaškem in svetu," je dejal.

Lektorica je Metka Damjan, kostumografka in avtorica videa Toni Soprano, avtor glasbe je Josip Maršić. Pri predstavi so med drugim sodelovali še Andrej Firm, Jure Auguštiner, Lucijan Jošt, Branko Caserman in Nina Šabeder.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-koprodukciji-mariborskega-in-reskega-lutkovnega-gledalisca-nastala-cesarjeva-nova-oblacila