Svet' večer zaganja nov programski sklop Narodnega doma Maribor

Avtor: STA

S premiero kriminalke Svet' večer, v kateri nastopata Nataša Barbara Gračner in Vlado Novak, se začenja nov programski sklop Narodnega doma Maribor, ki so ga poimenovali Teater na kulnu. Ta bo ponujal dramske uprizoritve in druge gledališke dogodke manjšega formata na odru v kleti Narodnega doma.


Foto: Arhiv Narodni dom Maribor

"Je cikel gledaliških dogodkov, pri katerem ne stavimo na velikost dvorane, bogato scenografijo in impresiven tehnični park, temveč na žlahtnost vsebine in neposrednost sporočila. Je golo, morda celo malce surovo, a zato še kako pristno gledališče, ki je svoj kotiček našlo v prostorih, iz katerih smo za vzpostavitev odra pred mnogimi leti morali najprej počistiti kupe premoga," pojasnjujejo v Narodnem domu Maribor.

Programski sklop nima vnaprej določenega repertoarja, ampak se bo po besedah producenta gledališke dejavnosti Marjana Rajbenšuja sestavljal sproti. "Gre za produkcije, ki se bodo zgodile, ko bo čas in prava stvar na mizi," je povedal.

Prva uprizoritev Teatra na kulnu je tudi prva slovenska uprizoritev drame avstrijskega pisatelja Daniela Kehlmanna Svet' večer (Heilig Abend), ki jo je prevedel in režiral Samo M. Strelec. "Igra za dva igralca in eno uro" je bila krstno uprizorjena februarja 2017 na Dunaju, isto leto je v Veliki Britaniji doživela prvo uprizoritev v angleškem jeziku, na nemških odrih pa je bila prvikrat uprizorjena leto kasneje. Lani je pod naslovom Nočno zaslišanje doživela tudi televizijsko in filmsko adaptacijo.

K nastanku gledališkega trilerja, ki je kot večina Kehlmannovih del subtilno prežet z ostro družbenopolitično kritiko, sta pisatelja spodbudila teroristični napad leta 2015 v Parizu in aretacija žvižgača Edwarda Snowdena. Zgodba govori o profesorici filozofije, ki jo na poti na božično večerjo pridržijo in odpeljejo na zaslišanje k policijskemu inšpektorju.

Napeta igra mačke in miši med dvema močnima antagonistoma, ki sta vsak zase prepričana, da rešujeta domovino, razgalja družbeno socialne posledice paranoidne dileme sodobnega sveta, razpetega med varnostjo in svobodo. Skozi neusmiljeno izmenjavo udarcev med sistemom in njegovo kritiko preizprašuje odnos med posameznikom in državo, svobodo in nadzorom, strahom in upanjem.

Po besedah Strelca se ob tem razgaljajo številne aktualne teme. "Čeprav je bila prva iztočnica za avtorja besedila terorizem, to danes ni glavna tema. Kriminalka je zgodba o posamezniku, njegovi svobodi in državi... Oba sta prepričana, da rešujeta domovino. Le eden bo zmagal. Tudi dandanes mnogi mislijo, da rešujejo domovino...," je izpostavil na današnji novinarski konferenci pred premiero v četrtek.

Za igralca Vlada Novaka in Natašo Barbaro Gračner je to prvo sodelovanje v gledališču. "Gre za soočenje osumljene in izpraševalca. Srečata se dva svetova, eden je dokaj pragmatičen - oblast, požegnala se je in zdaj je tukaj, da deli in vlada - in na drugi strani nekaj, kar je povezano z umom in širšo mislijo. Če se ta dva svetova srečata, nujno pride do konflikta. Ne vem, koliko stoletij bo še minilo, da bomo bliže drug drugemu," je povedal Novak.

Svet je po besedah Gračnerjeve poblaznel. "Svet drvi nekam, kjer ni več nobenih oprimkov za to, da bi se lahko počutili varne. To je res strašljivo. To, da ne smemo več živeti, kot se nam zdi, da bi morali, človeka ubija. Ubija mu duha in v tem smislu se rojevamo v zveri," je nadaljevala.

Oba sta vesela, da lahko po nekoliko sproščenih omejitvah zaradi novega koronavirusa znova nastopata v živo, a grenki priokus zaradi močno zmanjšanega števila sedežev v dvorani ostaja. Dvorana, ki ima sicer 90 sedežev, bo lahko upoštevajoč vsa navodila in priporočila za preprečitev širjenja omenjenega virusa sprejela le okoli 30 gledalcev. Da so ti željni gledališča, kaže dejstvo, da so vstopnice že skoraj pošle.

Enako velja za druge prireditve Narodnega doma Maribor, tudi stand up Tadeja Toša, s katerim so po nekajmesečnem zaprtju odprli svoja vrata. V tem času leta imajo ponavadi polne roke dela z organizacijo Festivala Lent, ki tradicionalno poteka ob zaključku šolskega leta, a je letos zaradi covida-19 zaenkrat prestavljen na konec avgusta. Bodo pa med 4. julijem in 16. avgustom ob koncih tedna izvajali program Poletnega Art kampa. V paviljonu v Mestnem parku bodo koncerti, predstave za otroke, delavnice ter gibalne, igralne in bralne aktivnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/svet-vecer-zaganja-nov-programski-sklop-narodnega-doma-maribor