Ljubljanska Drama v slovo sezoni z umetniškima večeroma

Avtor: STA

SNG Drama Ljubljana je za slovo od sezone 2019/20, ki je bila posvečena ljubezni, zaradi koronavirusa pa prekinjena, pripravila festival v sklopu dveh večerov. Nocoj in v torek bo pred hišo v sodelovanju z Drama Kavarno poletno druženje na prostem, najprej z branjem poezije Mile Kačič in Gregorja Strniše, nato s skupino Pantaloons trio.


Nocoj ob 20. uri bo na sporedu "pesniški pogovor dveh različnih, a ne tujih si umetnikov". Izbrane pesmi Mile Kačič (1912-2000) in Gregorja Strniše (1930-1987) bodo brali Silva Čušin, Maja Končar, Petra Govc, Zvone Hribar, Gregor Baković in Valter Dragan. "Programska platforma Drama bere, ki je prek spleta oziroma od doma umetniško bogatila dolge mesece epidemije in omejevanja druženja, bo zadihala na prostem na prvi poletni ponedeljkov večer," so sporočili iz Drame.

V torek, 23. junija, pa bo ob isti uri na ploščadi pred Dramo nastopila skupina Pantaloons trio, sveže ime v domačem glasbenem prostoru, ki s saksofonom, bobni in tubo "ustvarja navihano razgibane kompozicije, ob katerih poslušalca kaj hitro zasrbijo podplati". Njihov nastop bodo dopolnjevale impresije iz tekoče in prihajajoče repertoarne sezone in javljanja na ploščad iz skritih in zunanjemu očesu povsem neznanih kotičkov Drame, napovedujejo v osrednjem nacionalnem gledališču.

Vstop na obe prireditvi je prost. Upoštevana bodo preventivna priporočila in navodila za omejevanje epidemioloških tveganj. V primeru slabega vremena bo prireditev odpovedana na spletni strani Drame.

Kot so še spomnili, bo prihajajoča sezona 2020/21, ki so jo predstavili konec maja, obsegala deset novih premier, "konceptualno spletenih z lebdečo rdečo nitjo tako imenovane 'nove resničnosti', ki nas trenutno še najbolj spominja na občutek lebdenja v breztežnosti neznanega".

V Drami tako napovedujejo "gledališko barvit mozaik uprizoritev skrbno izbranih dramskih del in raznolike poetike režiserk in režiserjev, ki kljub spremenjenim razmeram, ali ravno zaradi njih, obljubljajo umetniško vznemirljivo sezono".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-v-slovo-sezoni-z-umetniskima-veceroma