V MGL zaradi premajhnega odziva razveljavili drugi natečaj za izvirni libreto

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so zaradi premajhnega odziva razveljavili drugi anonimni natečaj za nagrado Gašperja Tiča za izvirni libreto. Obenem vabijo vse, ki jih veseli pisanje libretov, naj se odzovejo na tretji natečaj, ki bo odprt do 18. februarja 2021.


Gašper Tič / Foto: Jože Suhadolnik

Kot so sporočili, je na drugi natečaj za izvirni libreto v roku prispelo samo eno besedilo. Predsednica strokovne žirije Ira Ratej se je po posvetu s člani žirije, ki jo sestavljajo Iva Krajnc Bagola, Matej Bogataj, Davor Herceg in Jaka Ivanc, odločila, da natečaj razveljavi, ker prispelega besedila ni mogoče primerjati s konkurenčnimi in ga ovrednotiti, kar je namen anonimnega natečaja.

Obenem vabijo vse, ki jih veseli pisanje libretov, da jim svoje besedilo pošljejo na tretji natečaj za nagrado Gašperja Tiča za izvirni libreto. Kot so še zapisali, se nadejajo, da bo tokrat odziv boljši, saj gre za aktiven pristop k umetniški rasti in razvoju tega zahtevnega žanra na Slovenskem.

Danes sicer minevajo tri leta od smrti Gašperja Tiča, ki je bil član ansambla MGL. Lani in predlani so ta dan obeležili z dnevom spomina na pokojnega kolega, z dobrodelno predstavo in se mu s tem poklonili. Lani so tudi razglasili prvo omenjeno nagrado, letos pa jim je načrte prekrižala epidemija novega koranavirusa, zato predstave v spomin preminulemu igralcu danes ne bo.

Gašper Tič se je v zgodovino gledališča vpisal kot izjemen komedijant, prvi slovenski Harlekin, igralec, ki je znal elegantno prepletati tragiko in komiko, neumorni iskalec in garač, ki je sipal ideje kot zvezdni prah in poplemenitil marsikatero odrsko suhoparnost. Bil je natančen in premišljen režiser, predvsem pa bleščeče nadarjen komediograf, ki je žal prezgodaj umolknil, so še zapisali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-zaradi-premajhnega-odziva-razveljavili-drugi-natecaj-za-izvirni-libreto