Jerca Rožnik Novak: V Verziji koroniki 2GETHER/AL(L)ONE najbolj iščem dvojino

Avtor: STA / Maja Čehovin Korsika

V sklopu 7. festivala Ukrep bo drevi predpremierno uprizorjena Verzija koronika dela v nastajanju 2GETHER/AL(L)ONE. Plesalka in koreografinja Jerca Rožnik Novak je povedala, da se predstava ukvarja z odsotnostjo in praznino ter zapolnjevanjem le te, temelji pa na interakciji z občinstvom, zato jo bo izziv postaviti ob veljavnih omejitvah.


Foto: Michal Hancovsky

Predstava 2GETHER/AL(L)ONE je bila prvič predstavljena kot delo v razvoju na Ukrepu 2018, sedaj pa se v t.i. Verziji koroniki vrača na festival. Plesalka Jerca Rožnik Novak v njej nastopa z Veroniko iz Prage, koreografijo pa sopodpisuje z Johannesom Randolfom, ki je Avstrijec.

Kot je pojasnila Jerca Rožnik Novak, se predstava ukvarja z odsotnostjo in praznino ter zapolnjevanjem le te: "V bistvu je odsotnost tudi izhodišče za novo prezenco. Gre za duet, ki sva ga ustvarili z Veroniko. Pri tej predstavi se mi zdi dobro, da je spreminjajoča in se veliko ukvarja z samoto, ki jo občutimo, ko nas nekdo pričakovano ali pa nepričakovano zapusti in nas pusti same."

Sogovornica je dodala, da v predstavi kot nastopajoča najbolj išče dvojino: "Če prevedem naslov, 2GETHER/AL(L)ONE pomeni pravzaprav skupaj popolnoma sami. To dobro zaobjame koncept, kako smo lahko skupaj, v dvojini, pa se po drugi strani v tem odnosu počutimo sami."

Plesalki se odzivata na reakcije občinstva

Posebnost predstave v obeh različicah je, da je participatorne narave, saj se plesalki v njej neprestano odzivata na reakcije občinstva, kar vsem skupaj nudi prostor za soustvarjanje, hkrati pa je predstava vsakič nova, drugačna.

Premiera izvirne različice bi morala biti 13. marca, dan po razglasitvi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji. Zato so bili ustvarjalci premiero primorani prestaviti, nato pa razmisliti, kako bodo lahko predstavo zaradi njene interaktivnosti v bližnji prihodnosti sploh uprizarjali.

Jerca Rožnik Novak je dejala, da se v času korone še največ ukvarjajo s tem, kako bodo prikrojili pravila in priporočila NIJZ, ki veljajo za predstave, ki med drugim predvidevajo, da morajo gledalci sedeti na metru in pol razdalje in nositi maske, nastopajoči pa morajo biti štiri metre oddaljeni od občinstva. Prav tako bo gledalcev občutno manj, saj jih dvorana Plesnega teatra Ljubljana (PTL) v danih razmerah sprejme le 22.

Duo je nastal v sklopu projekta Be SpectACTive!

Predstava 2GETHER/AL(L)ONE je sicer nastala v sklopu evropskega projekta Be SpectACTive! Sogovornica pojasni, da gre za mrežo 19 partnerjev, ki se ukvarjajo z aktivnim vključevanjem občinstva in njegovo participacijo v predstavah. Vsak od partnerjev v mrežo vključi svojo predstavo, nato pa ta predstava dobi tri 11-dnevne rezidence.

"Mi smo ustvarjali v Budimpešti, Göteborgu in Dublinu. Sodelovali smo z različnimi skupinami ljudmi in izvajali delavnice, na katerih smo dobivali konstanten feedback na našo predstavo in interakcijo v njej," pove sogovornica. Zato meni, da sta s soplesalko na današnjo predpremiero po svoje pripravljeni.

"V žepu imava veliko možnih reakcij občinstva, ki pa se bodo zaradi korone definitivno spremenile. Bomo videli, kako bo. Je pa res, da je pri predstavi veliko na naju, da sva odprti in greva s tokom. V vsakem trenutku se lahko vse spremeni in predrugači. Naju pa zanima, kako bodo ljudje reagirali po tem, ko nas tako dolgo ni bilo v gledališčih. Iskali bova interakcijo z njimi," je dejala.

Po premieri v matični državi nato predstave gostujejo po prizoriščih znotraj mreže, a kaj bo letos, je zaradi epidemije še pod vprašajem. Se bo pa predstava še v prihodnje preoblikovala tudi zaradi spreminjanja omejitev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Sogovornico kljub vsemu pomirja, da ima formo, ki je pravzaprav prilagodljiva tudi na spreminjajoče se situacije v svetu.

Zaljubljena v ples

Jerca Rožnik Novak (1992) je zaključila Umetniško gimnazijo v Ljubljani - smer sodobni ples, nato pa magistrirala iz plesne pedagogike na akademiji sodobnega plesa Anton Bruckner Privatuniversität v Linzu. Leta 2016 je v produkciji PTL kot plesni prvenec z Leonom Maričem ustvarila predstavo Hweol...v vrtincu časa. Sodelovala je z več koreografi in koreografinjami, od leta 2014 pa je članica editta braun company ter plesne kompanije SILK Fluegge. S slednjo v koreografiji Silke Grabinger trenutno pripravlja solo predstavo.

Na vprašanje, kakšni so njeni cilji za prihodnost, odgovori, da zelo rada dela v skupini ali paru, bolj kot v vlogi koreografinje pa rada ustvarja v vlogi plesalke. Jo pa izredno zanimajo participatorne predstave, kakršna je 2GETHER/AL(L)ONE, pa tudi iskanje poti, da bi sodobni ples približali širšemu občinstvu: "Pogosto se mi zdi, da plesalci gledamo plesalce, dobro pa bi bilo, da bi tudi širše občinstvo obiskovalo plesne predstave, tudi v manjših teatrih, kot je PTL." Prav tako si želi v prihodnje naprej prenašati svoje plesno znanje na predstavnike vseh generacij. "Kaj naj rečem? Zaljubljena sem v ples," je sklenila.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jerca-roznik-novak-v-verziji-koroniki-2gether-al-l-one-najbolj-iscem-dvojino