Objavljen razpis za nagrado mira

Avtor: STA

Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira je objavil razpis za istoimensko literarno nagrado, ki jo podeljujejo izključno ustvarjalkam. Predlagane kandidatke morajo odlikovati izjemni dosežki na področju literarne ustvarjalnosti in celostna osebnostna drža. Predloge zbirajo do 31. avgusta. Nagrajenka bo razglašena na slovesnosti oktobra.


Foto: Freeimages

Nagrado podeljujejo ustvarjalkam na področjih poezije, proze, esejistike, književnega prevajanja in dramatike ter na področju premišljevanja o literaturi in kulturi.

V sklop literarna ustvarjalnost sodijo dosežki in dejanja, ki so lahko enkratna, večkratna ali kontinuirana, ki dosegajo visoko umetniško ali znanstveno kakovost, obenem pa ne podlegajo stereotipom in predsodkom s področja spola. Celostna osebnostna drža pa označuje k razvoju usmerjeno in spodbudno delovanje znotraj genealogije ustvarjalk, ki je v Sloveniji nezadostna oziroma neprepoznavna, je pojasnjeno v razpisu.

Vse prispele predloge, ki morajo biti na odbor Mire poslane po pošti, bo pregledala žirija v sestavi Igor Divjak, Petra Koršič, Vesna Mikolič, Tatjana Pregl Kobe in Neda Rusjan Bric.

Več informacij je na voljo na spletni strani odbora Mira.

Literarna nagrada mira, ki jo odbor podeljuje od leta 2013, poskuša predvsem opozoriti na družbenospolno neravnovesje pri podeljevanju nagrad. Lani je nagrado prejela režiserka in igralka Neda Rusjan Bric. Doslej so jo prejele še Jolka Milič, Maja Haderlap, Ksenija Jus, Silvana Paletti, Svetlana Slapšak, Alenka Jensterle Doležal in Stanislava Chrobakova Repar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/objavljen-razpis-za-nagrado-mira-2