S solom PLI začetek festivala plesnih perspektiv Ukrep

Avtor: STA

S solom plesalca in koreografa Viktorja Černickyja PLI se bo drevi začel 7. festival Ukrep, ki bo do ponedeljka postregel z več projekti. Posebej pestro bo v nedeljo, ko bo plesno dogajanje na temo Nova realnost zaživelo med Plesnim teatrom Ljubljana in Špico, v ponedeljek pa se bo ples spojil tudi s svetlobnimi instalacijami.


Pri festivalu plesnih perspektiv Ukrep so se po epidemiji novega koronavirusa namesto za odpoved odločili, da bodo izvirno edicijo razširili, nadgradili in spremenili v 12-mesečni projekt, izveden v treh programskih sklopih. Prvi sklop na temo Nova realnost bo potekal od danes do ponedeljka, uvedla pa ga bo predstava PLI, ki bo v sodelovanju s festivalom Plesna Vesna potekala v Centru kulture Španski borci.

V vseh sklopih pa bodo pri Ukrepu sledili svojemu prvotnemu poslanstvu - predstaviti mlade perspektivne plesne ustvarjalce in ustvarjalke iz Slovenije in tujine skozi inovativne predstave, performanse, plesne intervencije in delavnice pod vodstvom prodornih avtorjev iz Evrope, pa tudi iz Tunizije, Madagaskarja, Južne Koreje in Hongkonga. Druga pomembna smernica festivala pa je približevanje sodobnega plesa širšemu občinstvu, so zapisali organizatorji iz PTL.

Članica umetniškega vodstva in selektorske ekipe festivala Katja Somrak je pojasnila, da so festivalsko temo Nova realnost sicer po obdobju epidemije na novo premislili: "Ko se kot umetnik znajdeš v samoizolaciji, se srečaš z novimi pogoji dela, si utesnjen. Vsem vpletenim se nam je zdelo zanimivo to raziskati. Dogovorili smo se, da poskusimo najti način, kako bi predstavili stanje, v kakršnem smo se znašli sodobni umetniki."

Na spored festivala iz tujine v sodelovanju z Mestom žensk in s podporo Balassijevega inštituta Ljubljana v soboto prihaja še solo predstava Zsuzse Rozsavölgyi z Madžarske z naslovom 1.7. V programu bosta tudi predpremieri poskusov novih različic vizualno-gibalne instalacije Ajde Tomazin v javnem prostoru Velikan_ledena gora in predstave 2GETHER/AL(L)ONE v koreografiji Jerce Rožnik Novak in Johannesa Randolfa.

Velikan bo del celovečernega nedeljskega festivalskega dogajanja med PTL in Špico. Po interaktivnem pogovoru o videnih predstavah z naslovom Plesni prepih, napovedanem ob 19. uri, bosta namreč plesalki Nina Pertot Weis in Kristina Rozman gledalce popeljali od Plesnega teatra do Špice, v družbi velikana - "skrivnostnega bitja, ki je osamljeno in izgubljeno v razprostrani pokrajini".

Sledilo bo Plesno popotovanje v družbi študentk Akademije za ples, ki bodo skozi različne plesne in prostorske intervencije na prostem popeljale obiskovalce od Parka Špica ob Ljubljanici do PTL, ob 21.30 pa bodo na vrtu lokala Prulček prikazali kratke filme Kreativne šole plesnega filma PTL, ki so nastali na temo Nova realnost.

Verzija koronika predstave 2GETHER/AL(L)ONE pa bo v ponedeljek zaokrožila festival, za njegov sklep pa so v PTL moči združili še s Svetlobno gverilo ter preko odprtega poziva izbrali deset plesnih intervencij slovenskih plesalcev, prav tako na temo nove realnosti - utesnjenosti, koronačasa, samoizolacije. Poleg Katje Somrak so bili člani selektorske ekipe Ukrepa še Andreja Kopač, Rosana Hribar in Matjaž Mrak.

Preostala dva sklopa festivala se bosta zvrstila do junija 2021.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-solom-pli-zacetek-festivala-plesnih-perspektiv-ukrep