Festival radikalnih teles Spider s povezavo med umetnostjo in trgom

Avtor: STA

V Ljubljani bo med 17. in 20. junijem potekal festival radikalnih teles Spider. Festival, posvečen plesu in performansu, se bo tokrat, ker so države omejile gibanje, osredotočil tudi na teoretsko misel in izkušnje s trga v evropskih državah, ki jih je koronavirus manj oplazil. Dogodki se bodo zvrstili v naravnem okolju parka Tivoli.


Festival plesa in performansa skuša zaznavati neke družbene spremembe, še preden te postanejo mainstream, je na današnji novinarski konferenci povedal njegov direktor Žiga Predan. Umetniške dogodke bo po njegovih besedah dopolnjeval Festival radikalnih pogovorov, ki ga je zasnovala Bara Kolenc, vzporedno pa bo potekala še dvodnevna (ne)konferenca Ples je več kot denar (Ples > denar), ki bo v sodelovanju s Centrom za kreativnost poskušal osvetliti delovanje umetniškega trga v državah od Baltika do Grčije.

Kot je povedal umetniški vodja festivala Matej Kejžar, so program sestavili, umetnike pa povabili že pred izolacijo zaradi virusa, ki je nato pokazala drugačno sliko sveta. "Po sto letih imamo ljudje kot človeštvo neko skupno izkušnjo tega, kaj pomeni biti zaprt." To je po njegovih besedah botrovalo temu, da so prvotni program zavrgli in se odločili za odprti poziv umetnikom, ki naj program ustvarijo sami.

V treh dneh bo festival ponudil več kot 25 dogodkov, predstav, perfomansov in koncertov, od tega deset iz drugih držav. Sodelovalo bo več kot 60 umetnikov, med domačimi denimo Ana Romih in Beno Novak, Drago Ivanuša, Leja Jurišić in Milko Lazar, Saša Lončar, Tatiana Kocmur in Liza Šimenc, Tomaž Grom, Irena Z. Tomažin in Jurij Konjar. Iz tujine pa Kejžar upa, da bodo lahko prišli med drugim brazilski umetnik Tizo All s projektom Bio, ameriški umetnik Davis Freeman s projektom Karaoke(ART) ter Iva Sveshtarova in Willy Prager iz Bolgarije s predstavo Ustvarjeni za srečo.

Festival radikalnih pogovorov si je Bara Kolenc zamislila kot neke vrste forum, na katerem bodo govorci s svojimi izhodišči oblikovali dialog z občinstvom. Pogovora bosta dva, prvi bo posvečen družbenemu vidiku vstaje(nja), drugi pa novim oblikam sobivanja in razmerij med človekom, živalmi in naravo.

K sodelovanju je povabila ljudi, ki so po njeni oceni svoja teoretska stališča sposobni misliti tudi skozi prakso: filozofa in pisatelja Mirta Komela, filozofinjo Magdaleno Grmek, raziskovalko etike in politike podatkov Niko Mahnič ter umetnico Majo Smrekar. Na drugem pogovoru pa bodo spregovorili kulturna producentka in aktivistka Tjaša Pureber, filozofinja in sinologinja Katja Kolšek, politolog Marko Kočevar, umetnostna zgodovinarka Asta Vrečko ter sociolog Rok Kranjc.

(Ne)konferenca Ples je več kot denar bo po Predanovih besedah pilotska, saj se nameravajo vsakič posvetiti drugačni temi. Želeli so pripeljati profesionalce z vsega sveta, da bi predstavili izkušnje z delovanjem trga, kako se ta sploh goji na primeru plesa. Zaradi koronavirusa so se sicer usmerili v države, ki jih je ta manj prizadel, da je mogoč prehod čez mejo. "Poskušamo pregledati, kje bi bilo mogoče vzpostaviti nove povezave in kje bi z določenimi postopki, ljudmi, sredstvi lahko zagnali ali vzgojili ta trg," je povedal Predan.

Producent festivala je Pekinpah, pripravlja pa ga v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim in likovnim centrom. Njegov središčni prostor je nekdanje Plečnikovo letno gledališče v Tivoliju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-radikalnih-teles-spider-s-povezavo-med-umetnostjo-in-trgom