Organizatorji kulturnih dogodkov z anketo o vračanju obiskovalcev na prizorišča

Avtor: STA

Organizatorji kulturnih prireditev so objavili spletno anketo, s katero preverjajo, v kolikšni meri so se obiskovalci kulturnih dogodkov v času po epidemiji koronavirusa pripravljeni vračati na kulturna prizorišča. Sprašujejo jih tudi po njihovem odnosu do alternativnih oblik spremljanja kulture. Anketa bo odprta do srede, 24. junija.


Foto: Pixabay

Organizatorji kulturnih dogodkov so se v preteklih mesecih ob pojavu in širitvi novega koronavirusa znašli v nezavidljivem položaju. Poleg vseh ukrepov in priporočil, ki jim v tem trenutku še ne omogočajo nemotenega izvajanja dela v polnem obsegu, se sprašujejo tudi o tem, kako o vračanju na prizorišča razmišljajo za njih najpomembnejši - obiskovalci, so sporočili snovalci anonimne ankete.

Ti so v preteklih mesecih v sodelovanju s strokovnjaki s področja statistike pripravili krajšo anketo, s katero želijo prepoznati ključne vidike za obiskovanje kulturnih dogodkov po delni sprostitvi ukrepov za preprečevanje širitve koronavirusa. Med drugim jih zanima, katere ukrepe so obiskovalci pripravljeni upoštevati ob obiskovanju dogodkov oziroma želijo, da jih zagotovijo organizatorji.

Ob tem so organizatorji kulturnih dogodkov izpostavili prakso v tujini, kjer zaznavajo vse več inovativnih pristopov do gledališke produkcije na spletu, vključno s festivali. Ti obiskovalce spodbujajo k nakupu vstopnic za gledališke predstave, ki sicer ne morejo bili uprizorjene v živo, s čimer podpirajo gledališka prizorišča. Obenem je nedavno spletni medij IQ Index, ki pokriva področje svetovne glasbene industrije, poročal o skoraj 10.000 kupcih vstopnic za spletni prenos koncerta nizozemske rock zasedbe Di-rect, ki je minulo soboto nastopila v praznem haaškem prizorišču Koninklijke Schouwburg.

Rezultati ankete bodo javno objavljeni po zaključku projekta. Ugotovitve bodo uporabne tako za producente, ki bodo tako lahko zagotovili največjo možno varnost in udobje svojim obiskovalcem, kot tudi za odločevalce pri pripravi morebitnih ukrepov za oživitev prireditvenega sektorja, še piše v sporočilu za javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/organizatorji-kulturnih-dogodkov-z-anketo-o-vracanju-obiskovalcev-na-prizorisca