Zavod Bunker premierno s predstavama in avdio-vizualno instalacijo

Avtor: STA

Zavod Bunker prvič po koronavirusnem zaprtju vabi v Staro mestno elektrarno na trojico umetniških dogodkov, ki imajo premiero drevi in ponovitev v četrtek. Skupno ime zanje je TRIPTIH :::, vključujejo pa predstavi Za narodovo zdravje in Trans-Plant ter avdio-vizualno instalacijo Arhiv samozadostnosti.


Foto: Nada Žgank

Kot piše na spletni strani zavoda, so v sklopu mednarodnega projekta ACT - Art, Climate, Transition, ki povezuje umetnost s širšo tematiko ekologije in družbenih sprememb, povabili k sodelovanju tri uprizoritvene umetnice mlajše generacije: Tery Žeželj, Brino Klampfer in Niko Švab. Vsaka je k sodelovanju povabila še sodelavce in skupaj so ustvarili triptih umetniških dogodkov.

Kot prva bo ob 19. uri premiero imela zabavna monodrama Za narodovo zdravje. Težko je biti bolj smešen od resničnosti, ki danes postaja največji absurd absurda samega. Improvizacije, ki se jih igramo, da bi zadovoljili novim predpisom, vladnim izbruhom in svojim občutkom, so preplavile naš vsakdan ter postale nova normalnost, piše o predstavi na spletni strani zavoda.

Monodramo v režiji Brine Klampfer bo priredil improvizator Peter Frankl s prijatelji. Dramaturginja je Urša Majcen, za video in glasbo je poskrbel Vid Merlak, za kostumografijo in scenografijo pa Rosana Knavs.

Premiera predstave Trans-Plant, katere avtorja sta Luka Martin Škof in Nika Švab, bo sledila ob 21. uri. Namesto opisa predstave je na spletni strani Bunkerja podanih nekaj pojmov: ekologija, trajnostni razvoj, zero waste, upcycling, recycling, nobenih smeti, onesnaževanje, proizvajanje energije in fotosinteza.

Spremljajo jih citati, med njimi eden iz lanskoletnega dokumentarnega filma Fantastic Fungi: "Predstavljajte si organizem, ki nas hrani, zdravi in razkrije skrivnosti, s katerimi lahko pomagamo rešiti svet." Avtorja sta sodelovala s Petro Veber, izvršna producentka je Maja Vižin, pod tehnično izvedbo pa se podpisujejo Igor Remeta, Andrej Petrovčič in Duško Pušica.

Avdio-vizualna instalacija Arhiv samozadostnosti pa bo na ogled oba dneva med 14. in 22. uro v kleti elektrarne. Osnova instalacije je nabor najrazličnejših tehnoloških, naključnih in partikularnih informacij o različnih znanstvenih odkritjih, ki ponujajo alternativo trenutnim načinom produkcije in organiziranja življenja, odpadkov ter emisij.

Avtorici instalacije, ki ustvarja idejni zemljevid možnih in obstoječih soočanj z okoljskimi problemi ter spodbuja razmišljanje o alternativni realnosti oziroma prihodnosti, ki ni že predvidena s sedanjostjo, sta Ivana Vogrinc Vidali in Tery Žeželj. Ogled instalacije je brezplačen.

Predstavam in instalaciji 11. junija ob 22. uri sledi Zbor za publiko, ki je serija javnih pogovorov z gledalci, ki potekajo neposredno po dogodkih v produkciji neodvisnih producentov sodobne scenske umetnosti. Gledalci in gledalke se bodo pogovarjali o videni instalaciji ter predstavah. Pogovor bo moderirala igralka Katarina Stegnar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zavod-bunker-premierno-s-predstavama-in-avdio-vizualno-instalacijo