Ptujsko gledališče se med ljudi vrača s Seksom z neznanci

Avtor: STA

Ptujsko mestno gledališče se po prisilnem počitku zaradi epidemije v torek med ljubitelje odrskih desk vrača s premierno uprizoritvijo romantične komedije Seks z neznanci sodobne ameriške avtorice Laure Eason. Za režijo predstave v samostojni produkciji ptujske hiše je poskrbela Renata Vidič, na oder pa bosta stopila Helena Peršuh in Domen Valič.


Foto: Arhiv MGP

Seks z neznanci sodi v sodobno ameriško dramatiko. Besedilo je svojo končno obliko dobilo leta 2014 ob uprizoritvi v New Yorku. Pred tem je sicer že bilo uprizorjeno v Chicagu leta 2011, v Sydneyju leto pozneje, nazadnje pa leta 2017 v Londonu. Na slovenskem odru bo predstava uprizorjena prvič.

Avtorji predstave besedilo označujejo kot komedijo, prežeto z ljubezensko dramo. V ospredju je zanimiv in dinamičen odnos, poln preobratov med Olivijo, žensko srednjih let, ki je pametna, seksi, na videz močna, zna prikriti krhkost, občutljivost ter ranljivost, in deset let mlajšim Ethanom, ki je zelo karizmatičen in vajen biti v centru pozornosti.

Oba sta pisatelja. Ona nerealizirana v svojem poslanstvu, po neuspeli prvi objavi piše le zase, on njeno čisto nasprotje, saj je zelo priljubljen in uspešen, pisateljska zvezda, ki je zaslovela s pisanjem spominov na blogu.

Ethan sicer Olivijino pisanje pozna in ga zelo ceni. Zgodba se sprva dogaja v motelu ruralnega Michigana, kjer se po naključju spoznata in zapleteta v burno razmerje. Nadaljuje se v Olivijinem stanovanju v Chicagu, kjer se klopčič slave in poželenja še bolj preplete in zaostri.

Dramsko besedilo je po besedah režiserke Renate Vidič drama o poželenju, ljubezni, uspehu, želji po uspehu, ambicioznosti in potrditvi ter o kompleksni naravi osebne identitete v sodobnem digitalno-dominantnem času.

"Je iskrena komedija o zasebnem in javnem v času virtualne resničnosti, ko je lahko identiteta ustvarjena na spletu, in ko je zelo zapleteno ugotoviti, s kom si deliš posteljo, s sorodno dušo ali s popularno znanko s fantastičnim telesom," še dodaja režiserka.

Ameriška dramatičarka in avtorica televizijskih scenarijev se ukvarja tako s pisanjem izvirnih besedil, predstava Seks z neznanci pa je bil med leti 2015 in 2017 eno najbolj uprizorjenih del v ZDA. Laura Eason je med drugim štiri sezone sodelovala pri nastajanju znamenite Netflixove serije Hiša iz kart.

Blagajna ptujskega gledališča je vrata znova odprla 1. junija, kupcem vstopnic za predstavi Amaterji in Poredna Vivi, ki sta bili napovedani za 24. in 25. marec in ju ne bodo ponavljali, pa bodo vrnili denar.

Otroška predstava Lisička Zvitorepka in Velikonočni zajček, ki je bila napovedana za 4. april, je za abonente preložena na jesen, drugim kupcem pa prav tako vračajo kupnino. Še vedno pa nameravajo na Ptuju izpeljati Stand up za mame Tadeja Toša, ki je bila načrtovana za materinski dan, a za zdaj nadomestni termini še niso znani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ptujsko-gledalisce-se-med-ljudi-vraca-s-seksom-z-neznanci