Mini teater pripravlja maksi poletje v preddverju Križank

Avtor: STA

Iz Mini teatra so sporočili, da bodo kmalu ponovno igrali svoje predstave, za kar se lahko zahvalijo Festivalu Ljubljana, ki jim je omogočil, da svoj oder začasno preselijo v preddverje Plečnikovih Križank. S programom Mini teater - Maksi poletje, Križanke 2020 bodo začeli 11. junija, ko bo na sporedu predstava Ribica v režiji Ivice Buljana.


Foto: Arhiv Mini teater

"Zaradi omejitev občinstva v dvoranah bi bilo trenutno igranje v naši dvoranici na Križevniški 1 nesmiselno in ravno v pravem trenutku nam je roko ponudil Festival Ljubljana in direktor Darko Brlek, ki nam bodo poleti omogočili igranje naših predstav v čudovitem preddverju ljubljanskih Križank, za kar se jim iskreno zahvaljujemo," je v sporočilu za javnost zapisal direktor Mini teatra Robert Waltl.

"Korona nas ne bo zlomila - podprite umetnost", je moto, pod katerim bodo v Mini teatru v sklopu programa Mini teater - Maksi poletje, Križanke 2020 prikazovali svoje zimzelene otroške predstave Žabji kralj, Obuti maček in Obisk za medveda. V predstavah igrajo Tadej Pišek, Murat & Jose, Gašper Jarni in Vesna Kuzmič.

Program na prostem bodo sicer 11. junija uvedli s Pasolinijevo melodramo Ribica o dekletu, ki je v življenju doživelo tri nesrečne ljubezni v Buljanovi režiji. Glavno vlogo igra Ana Urbanc. Na sporedu bo tudi Sin avtorja Floriana Zellerja, zadnja predkoronska premiera Mini teatra v režiji Eduarda Milerja. Besedilo govori o materi, ki ostane sama s sinom najstnikom, oče pa z novo ženo dobi otroka. Sin nato zakuha spletko, ki bo vse potegnila v neznano.

Na oder se vračajo še Judovski pes Yonatana Esterkina z Miho Rodmanom v glavni vlogi, predstava Naj bo konec lep po besedilu Mohameda El Khatiba in Buljanovi režiji, pa tudi dolgoletna uspešnica teatra Zapiranje ljubezni, ki jo je po besedilu Pascala Ramberta režiral Buljan, v njej pa igrata Pia Zemljič in Marko Mandić.

V zavetju Plečnikovih Križank si bo mogoče ogledati tudi Buljanovo režijo Zgodovina nasilja, ki je nastala po romanu francoskega pisatelja Edouarda Louisa, ki bi moral biti gost letošnjega festivala Fabula. Predstava govori o srečanju neke božične noči, ki se spremeni v nočno moro. Kot zadnja predstava za odraslo občinstvo pa je za 27. junij napovedan že kultni Macbeth po Shakespearu, ki je na sporedu teatra že več kot deset let. V predstavi med drugimi igrajo Mandić, Milena Zupančič, Jure Henigman, Domen Valič in Jose.

Kot so še zapisali v Mini teatru, bodo ljubitelji gledališča z obiskom predstav pomagali, da gledališče preživi, sebi pa privoščili tiste privilegirane trenutke, zaradi katerih ima naš obstoj pravi smisel: "To je, ko slišite neki verz, ki vas presune, ko vidite čudovite gibe, ki jih znajo izvesti samo igralci, podobe, ki se vam zarežejo v spomin do konca življenja."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-pripravlja-maksi-poletje-v-preddverju-krizank