Novogoriško gledališče ponovno odpira vrata

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica po 80 dneh ponovno odpira vrata v tej sezoni. V ponedeljek bodo na malem odru uprizorili plesno predstavo z naslovom Ponedeljek ob osmih. Do konca sezone pripravljajo še premiero predstave Jakiš in Pupče izraelskega avtorja Hanoha Levia. Na sporedu bo 18. junija.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Predstavo bo režiral prav tako izraelski režiser Yonatan Esterkin. V SNG Nova Gorica so jo označili kot mračno komedijo, to pa bo tudi njena prva slovenska uprizoritev.

Premiero so sicer načrtovali 9. aprila, vendar jo je preprečila razglasitev epidemije, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica novogoriškega gledališča Maja Jerman Bratec.

Vaje za premiero potekajo že dva tedna. Prav tako potekajo vaje tudi za druge uprizoritve, ki pa jih po besedah direktorice ne bodo mogli uprizoriti v tem spomladanskem času, pač pa jih bodo postavili na oder šele jeseni.

"Abonentom smo dolžni 25 predstav, tako predstave za otroke kot za odrasle. Vendar vse kaže, da bomo večino teh odpadlih predstav lahko odigrali do konca te sezone, ki bo podaljšana do sredine julija. Tiste predstave, ki jih ne bodo mogli ponuditi abonentom v tem času, pa bodo na sporedu konec avgusta oziroma v začetku septembra," je še povedala direktorica.

Gledalcem bodo letos ponudili tudi nekaj njihovih predstav, ki jih bodo pripravili na prostem.

Letošnja sezona bo nekoliko podaljšana, gledališče bodo zaradi letnih dopustov zaprli šele 17. julija. Tudi počitnice bodo letos nekoliko krajše, saj ponovno bodo začeli delati 17. avgusta.

Mirovali pa niso niti v času epidemije, saj so želeli ohraniti stik z občinstvom. Igralci so najmlajšim pripravili serijo pravljic, ki so jih posneli in predvajali preko spleta. Prav tako so se preko spleta in družbenih omrežij nadaljevale vaje za dve koprodukcijski predstavi, ki bosta na sporedu jeseni.

Sicer pa v novogoriškem gledališču upajo, da jim bo priskočila na pomoč država, saj so ostali skoraj tri mesece brez kakršnihkoli prihodkov. To bi bilo za njihovo kulturno ustanovo lahko tudi usodno.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novogorisko-gledalisce-ponovno-odpira-vrata