V Ulični galeriji Tam-Tam razstava ob 50-letnici Gledališča Glej

Avtor: STA

V Tam-Tamovi Ulični galeriji na prostem na Vegovi bodo danes ob 17. uri odprli razstavo ob 50. obletnici delovanja Gledališča Glej. Na razstavi bosta člana Grupe Ee Mina Fina in Ivian Kan Mujezinović predstavila svoj avtorski pogled na Glejeve gledališke liste, ki sta jih ustvarila v zadnjem desetletju, so sporočili iz gledališča.


Grupa Ee je neodvisni kolektiv oblikovalcev, ki v Ljubljani deluje od leta 2005. Povezuje umetnike Mino Fino, Damjana Ilića in Iviana Kana Mujezinovića. "Zavezani so kulturi, dostikrat tudi kot soustvarjalci na galerijskem, gledališkem, glasbenem, klubskem, založniškem in teoretskem področju. Njihove celostne grafične podobe presegajo uporabniško vrednost oblikovanja in postajajo umetnine same na sebi," so zapisali v Gleju.

Prav celostna grafična podoba Gledališča Glej je morda eden najbolj prepoznavnih projektov Grupe Ee. Prvo grafično podobo so ustvarili kot popolno dekonstrukcijo celotne podobe, ki jo je najstarejše neodvisno gledališče pri nas gradilo skozi desetletja. V drugi prenovi so vpeljali barve ter v dizajn vpeljali prostor za eksperimentiranje.

Poleg celostne podobe so se še posebej profilirali s serijo plakatov za posamezne predstave, ki so vizualna nadgradnja avtorskega izraza na odru. Skozi oblikovanje gledališkega lista v zadnjih letih pa nastajajo celostne knjige umetnika, kjer vsebinsko naslavljajo širše družbeno-kritične kontekste performansov, hkrati pa v oblikovanju preizkušajo meje, do kje podoba sploh še funkcionira kot podoba, je navedeno v sporočilu za javnost.

S preoblikovanjem organizacijske strukture Gledališča Glej in premikom od umetniške vodje do umetniškega sveta so oblikovalci Grupe Ee postali še bolj integralni del ustvarjalnega procesa posameznih predstav. Grupa Ee oblikuje tudi celostno grafično podobo Abonmaja Transferzala, ki od letošnje sezone združuje šest neodvisnih odrov v Ljubljani.

Za svoje delo v Gledališču Glej je Grupa Ee dobila več nagrad stroke - za serijo gledaliških listov so leta 2017 in 2019 na bienalu Brumen prejeli priznanje za odlično slovensko oblikovanje.

"Delo skupine je hkrati igrivo in izzivalno, hladno in vroče, kaotično, a vedno s prepoznavno rdečo nitjo in notranjo urejenostjo. Glejevsko," še piše v sporočilu za javnost.

Razstava bo v Ulični galeriji Tam-Tam na ogled do 6. julija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ulicni-galeriji-tam-tam-razstava-ob-50-letnici-gledalisca-glej