Nova sezona ljubljanske Drame morda še najbolj v duhu lebdenja

Avtor: STA

V SNG Drama Ljubljana so po spletu razgrnili repertoar sezone 2020/21. "Vsa izbrana besedila se posvečajo posamezniku v času negotovosti, sprememb in pričakovanja. Imenovalca za sezono v trenutni situaciji ni. Vse je eno samo lebdenje in breztežnost neznanih odločitev. Mogoče pa je lebdenje enačaj naslednje sezone," je dejal ravnatelj Igor Samobor.


Foto: Katja Kodba

Ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor je ob petkovi spletni predstavitvi nove sezone povedal, da so si jo zamislili na dan, ko bi se moral skleniti Drama festival, ki je bil odpovedan zaradi epidemije novega koronavirusa. V sklopu festivala bi podelili Šugmanovo nagrado in nagradili najboljšo predstavo po presoji občinstva, med drugim pa bi bila na sporedu predstava Neverland hamburškega Thalia Theatra.

Samobor je presodil, da je premor, ki so ga doživeli v minulih mesecih, v resnici največja kriza, ki se je lahko zgodila gledališču. Prekinjen je bil namreč "preplet mnenj, občutkov in zgodb" med ustvarjalci in gledalci. V Drami so se odločili, da bodo pri pripravi nove sezone ravnali, kot da bomo s covid-19 živeli še nekaj časa. Da bi si predstave ogledalo čim več ljudi, so pripravili tudi nekoliko drugačen abonentski sistem.

Sezono na velikem odru bo septembra uvedla prva slovenska uprizoritev drame Požigi Wajdija Moauwada v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je zaradi epidemije odpadla v aktualni sezoni. Režiserka je na posnetku povedala, da drama govori o vojni, portretira pa "človeka, ki želi vplivati na svet, ki mu želi najti smisel in mu poiskati identiteto, da bi se s tem nekako našel kot posameznik".

Oktobra bo sledila predstava Moj mož, ki nastaja po zbirki kratkih zgodb makedonske pisateljice Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas. "Pisateljičine zgodbe govorijo o navadnih ljudeh, o stvareh, o katerih ne želimo govoriti, ko se skušamo predstaviti v boljši luči, ponudi pa tudi rahlo voajerski odnos v razne vrste zakonskih odnosov," je povzela režiserka.

Decembra bo sledila premiera Konca igre Samuela Becketta v režiji Diega de Bree. Po besedah režiserja je največji absurd besedila, da nima odrejenega konca, da je ta pravzaprav v nekem večnem nadaljevanju, naloga junaka pa je preseči, preiti zožani prostor, ki zahteva očiščenje, prevpraševanje pa tudi spominjanje in razjasnitve.

Januarja bo na vrsti predstava Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata. To je drugi del trilogije, ki jo Horvat s sodelavci dela po tem tekstu, prva premiera je bila Zagrebu, sledila bo predstava v Beogradu. Vsaka uprizoritev se osredotoča na različne aspekte istega besedila. Kot je povedal Horvat, bo ljubljanska neke vrste zoom in: "Kot da ves svet s svojo političnostjo, družbenimi problemi, (...), izgine. Vsa političnost je izvedena na odnos med možem in ženo, na dve telesi."

Figo Gorana Vojnovića v dramatizaciji Simone Hamer, ki bo na sporedu februarja, bo režiral Luka Martin Škof. Simona Hamer je dejala, da je Figa zajeten in relevanten roman, ki razpira ogromno tem. Od razpada nekdanje Jugoslavije, vojne in izbrisanih do tujstva v najširšem pomenu, demence in smrti. V svoji srčiki pa premišlja univerzalno temo ljubezni. Aprila bo sezono na velikem odru sklenila premiera drame Mati Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Juša Zidarja.

V Mali drami pa bo sezono septembra začela prav tako zaradi koronavirusa prestavljena premiera drame Nova rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča. Drame je postavljena v Berlin leta 1944, kjer Viktor Karlstein kot Hitlerjev znanstvenik "iz čistega arijskega materiala" skuša skonstruirati novi monstruozni bitji, moškega in žensko. "Šlo mi je zato, da skozi satirično obravnavo fašizma prešijem idejo čiste rase s pojmom izrojene umetnosti," je dejal režiser.

Oktobra bodo sledile Vse sijajne stvari Duncana Mac Millana v režiji Nataše Barbare Gračner. "To je eden od tistih tekstov, skozi katere prevprašujemo tabuje," je napovedala režiserka. Januarja bo na malem odru Drame na sporedu predstava Učinek Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič, aprila pa bo sezono sklenila premiera Škorpijona avtorice Veronique Olmi v režiji Nine Šorak. V predstavitvi so sicer nastopili tudi igralci in igralke Drame, ki so z gledalci delili misli o tem, katere so tiste drobne stvari, za katere je vredno živeti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-ljubljanske-drame-morda-se-najbolj-v-duhu-lebdenja