Kulturniški aktiv: Stanje v kulturi je posledica odločitev in dejanj ministrstva

Avtor: STA

Aktiv delavk in delavcev v kulturi se je odzval na sredino videoizjavo državne sekretarke Ignacije Fridl Jarc, ki je sledila torkovi akciji pred ministrstvom za kulturo. Kulturniki so poudarili, da je aktualno stanje v kulturi posledica odločitev in dejanj ministrstva. Kritični so do (ne)delovanja te institucije, zaradi česar so tudi šli na ulico.


Foto: Pixabay

"Ukrepi, s katerimi se zdaj hvali ministrstvo, so socialni ukrepi in nimajo nikakršne zveze z umetniško oziroma kulturno produkcijo. Izjava, da je zaposlena oseba na ministrstvu v 70 dneh pripravila 50 dopisov, se zdi kulturnemu občestvu, ki na dan pripravi na desetine dopisov, naravnost smešna. Omemba rednega dela ministrstva ni v nikakršni zvezi z ukrepi zaradi posledic epidemije in je navadno zavajanje javnosti," so zapisali v aktivu.

Nezaslišano se jim zdi, "da ministrstvo ni aktivno sodelovalo že pri prvem paketu ukrepov in se minister zasedanja sploh ni udeležil, med sprejemanjem drugega paketa je bilo ministrstvo dobesedno pozvano, da ukrepa, v tretjem paketu pa kulture ni zapaziti".

V aktivu so spomnili, da so dejavnosti, ki se sproščajo in jih v videu naslavlja sekretarka, v mesecih nedela za časa epidemije okrnjene vsaj za polovico: "Če ministrstvo nima podatkov, da so bile pogodbe s samozaposlenimi v prenekaterem primeru preklicane, potem so njegove informacije zelo odmaknjene od realnosti."

Dodali so, da še sedaj niso seznanjeni z izidi razpisov za leto 2020, v videoodzivu sekretarke pa so pogrešali tudi "kakšno informacijo o rebalansu državnega proračuna in kakšen bo njegov vpliv na kulturni sektor".

Opozorili so, da so nevladniki že pred epidemijo delovali prekarno in so izgorevali, sedaj pa ne vedo, kaj bodo v prihodnje, prav tako brez zadostnih programskih sredstev ne bodo mogli izvajati programa tudi zaposleni v institucijah. "Pri tem velja še pomembno opozorilo ministrstvu, da živa kultura pri nas ne deluje zaprta v nacionalne okvire in je izrazito mednarodna, česar sekretarka ni upoštevala, pa vendarle si je privoščila navedbo, da je stanje domala nespremenjeno," so zapisali.

Po besedah aktiva ocena, ki jo je za konec leta 2020 napovedala sekretarka, živi kulturi in njenemu preživetju "ne bo v korist, saj bo večina programov in projektov izvedena v času, ko bo že nastala velika škoda: predvsem pri posameznikih, posameznicah, v manjših kulturnih prostorih in pri organizacijah, še zlasti tistih zunaj Ljubljane".

"Državna sekretarka kulturnikom in kulturnicam očita jezo in pohod na ulice, a ne uvidi, da je nastalo stanje žalostna posledica odločitev, dejanj in nagovora institucije, v katere imenu govori," so zapisali. Ministrstva in njegovega delovanja oziroma nedelovanja se v aktivu sramujejo, na ulice pa da so bili prisiljeni stopiti: "Dialoga ni, delo kljub zahtevnim razmeram ni opravljeno, zato bodo delavke in delavci v kulturi pač morali stopnjevati akcije v javnem prostoru."

Dodali so, da nadvse cenijo umetnost in kulturo, zaradi česar so ob torkovi akciji posebej premislili, kakšen je njihov odnos do arhitekturne dediščine in so zato med akcijo namenoma uporabili materiale, ki niso poškodovali pročelje ministrstva.

V aktivu zavračajo tudi politiko "diskreditacije posameznikov, ki je v rabi pri vladajoči koaliciji", ter spremljajo "vsa znamenja jurišniškega pohoda na medije, ki ga pripravlja ministrstvo".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kulturniski-aktiv-stanje-v-kulturi-je-posledica-odlocitev-in-dejanj-ministrstva