Jurijevo čudežno zdravilo

Avtor: STA

Premiera: Jurujevo čudežno zdravilo 22. junij 2010 ob 19.00 uri v Lutkovnem gledališču Ljubljana.


Za priredbo, režijo in likovno podobo je poskrbel Luis Zornoza Boy iz Španije. Predstava, ki na zabaven način govori o resnih rečeh, je namenjena otrokom od šestega leta dalje.

Z Boyem je Lutkovno gledališče Ljubljana, kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor gledališča Marjan Gabrijelčič, že sodelovalo, ko je bil Boy še umetniški direktor lutkovnega gledališča v Norwichu v Angliji. Tedaj je šlo za izmenjavo predstav, ljubljanski lutkarji so gostovali v Angliji, gledališčniki iz Norwicha pa v Ljubljani.

Boya, ki trenutno deluje v Španiji, so tokrat povabili v okviru sodelovanja s tujimi režiserji. Pri izbiri režiserjev ob njihovem ugledu, kvaliteti in referencah upoštevajo tudi to, da s svojim načinom dela, pristopom in estetiko prinesejo v Ljubljano nekaj novega ter da z njihovim sodelovanjem tudi igralski ansambel pridobi nove dragocene izkušnje, je še povedal Gabrijelčič.

Luis Zornoza Boy (1959) je po osnovni izobrazbi kipar, zato so po besedah umetniške vodje gledališča Jelene Sitar Cvetko njegove lutke izrazno močne. Boyove predstave nosijo značilen avtorjev podpis. Gledališče predmetov z njemu lastnimi likovnimi intervencijami oblikuje v zanimive, dinamične gledališke kolaže, v katerih se prepletajo odnosi med objekti in igralci. Predmeti so skrbno izbrani delci našega okolja, ki nosijo vsak svojo zgodovino in ki na odru v medsebojnih odnosih dobijo posebno estetsko vrednost.

Predstava Jurijevo čudežno zdravilo je namenjena otrokom od šestega leta dalje, saj Dahl po besedah Sitar Cvetkove nagovarja nekoliko starejše otroke. Predstava, ki skuša biti črna komedija, govori o kontaminiranosti odnosov v sodobnih družinah in o grabežljivosti kot eni od značilnosti delovanja sodobne družbe.

Boy si je, kot je povedal, Dahla izbral sam, saj se mu zdi njegovo delo zanimivo za prenos v lutkarski medij. Do oblikovanja in vizualizacije predstave je prišlo letos pozimi nekje med Granado in Ljubljano. V obeh mestih je bila zima z veliko snega in golimi drevesi, zato so bile pri izdelavi lutk in scenografije glavni material veje. Glavna žival v predstavi je po Boyevih besedah kokoš, ki nese jajca, zato se motiv jajca vleče skozi celotno oblikovanje predstave.

Zgodba pripoveduje o Juriju, ki živi na kmetiji s staro mamo, godrnjavo starko. Jurij zato ustvari zdravilo, da bi jo ozdravil ali izbrisal s površja zemlje. Ko stara mama poskusi zdravilo, zraste višje od hiše, enako pa se zgodi tudi s kokošjo. Jurijev oče v tem vidi priložnost za obogatitev. Vendar se živali, ko popijejo zdravilo, spremenijo v pošasti, zadnji zvarek pa naredi živali pritlikave, stara mama pa izgine.

Glasbo za predstavo je napisal Nino de Gleria, v predstavi nastopata Maja Kunšič in Gašper Malnar. Premiera bo na malem odru v torek, 22. junija, ob 19. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jurijevo-%C4%8Dude%C5%BEno-zdravilo